CANAL GRANDE


CANAL GRANDE

Canale Grande
          
Venecijancima poznat kao Canalazzo, Canale Grande prolazi središtem grada i slijedi tok starog riječnog korita. Od samih početaka stvaranja imperija bio je glavna gradska prometnica. Nekada su se njime koristile velike galije ili trgovački brodovi na svečanoj plovidbi do Rialta, a danas vrvi vaporettima, izletničkim brodovima, barkama i gondolama. No, dokazi njegove slavne prošlosti nikada nisu daleko. Godišnja podsjećanja na povijesne svečanosti Mletačke Republike u kanal dovode raskoš boja. Najspektakularnija je Regata Storica koja se održava u rujnu. Nepregledna procesija povijesnih plovila s posadama u tradicionalnoj odjeći, nakon koje slijede utrke čamaca i gondola Canalom Grande.

                                        CANALE GRANDE
Niz palača koje omeđuju vijugavu vodenu prometnicu, izgrađenih tijekom razdoblja od oko 500 godina, neki su od najljepših primjera arhitekture Mletačke Republike. To je poput povijesnog popisa starog mletačkog plemstva, jer gotovo svaki palazzo nosi ime neke u prošlosti ugledne obitelji. Žarke freske su izblijedjele, skupocjeni mramor se izlizao, a temelji su izglodani valovima, no Canal Grande još je uvijek, poslužimo se citatom veleposlanika francuskog kralja Charlesa VIII. iz 1945. godine, "najljepša ulica na svijetu".

literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Pogled na Canal Grande. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 57. str.


OD SANTA LUCIE DO PALAZZA FLANGINI

Pogled sa mosta Scalzi
    
Canal Grande najljepši je iz gondola ili, što je jeftinije, iz vaporetta. Kanalom plovi nekoliko linija, ali samo je linija br. 1 dovoljno polagana da palače možete pogledati pojedinačno. Putovanje od postaje do San Zaccaria traje oko 40 minuta. Najbolje je i vratiti se na isti način i tako razgledati svaku obalu u jednom smjeru. Dugog gotovo 4 km, a širokog u rasponu od 30 m do 70 m, kanal premošćuju tri mosta: Scalzi, Rialto i Accademia.
Most Scalzi i Canale Grande
    
LA DIREZIONE COMPARTIMENTALE
Upravna zgrada željeznice izgrađena je u isto vrijeme kao i postaja na mjestu crkve Santa Lucia i još nekih starijih građevina.
La Direzione Compartimentale
Sagrađena sredinom 19. stoljeća i pregrađena pedesetih godina, povezuje grad s kopnom.

Željeznička postaja Santa Lucia
  
PALAZZO DIEDO
Poznat kao Palazzo Emo, neoklasicistička je palača iz kasnog 18. stoljeća. Smatra se mjestom rođenja Angela Emoa (1731. - 1792.), posljednjeg admirala mletačke flote. Djelo je Andree Tiralija, inženjera koji je radio i na obnovi San Marca.

Palazzo Diedo ili Palazzo Emo

         HOTELI U BLIZINI PALAZZO DIEDO (EMO): 

        
SAN SIMEONE PICCOLO
Velika je crkva, unatoč imenu (piccolo znači maleno). Izgrađena je 1738. godine, a nacrt joj se djelomično zasnivao na rimskom panteonu. Zatvorena je za javnost.

San Simeone Piccolo
Poznata je danas kao Chiesa degli Scalzi po navodno "bosonogom" karmelićaninu koji ju je izgradio. U njoj je pokopan posljednji dužd, Ludovico Manin.

Santa Maria di Nazareth

CASA ADOLDO I PALAZZO FOSCARI - CONTARINI
Obje ponovno sazidane u 16. stoljeću. Prema lokalnoj tradiciji, veliki dužd Francesco Foscari (vladao 1423. - 1457.) rodio se u prvoj palači Foscari - Contarini.

Casa Adoldo i Palazzo Foscari - Contarini

MOST SCALZI
Izgrađen je 1934. godine kada je zamijenio originalni željezni most.

Scalzi

PALAZZO CALBO CROTTA
Danas je Hotel Principe s četiri zvjezdice. Profinjen antikni namještaj i tkanine koje su u prošlosti ukrašavale palaču danas se nalaze u Ca` Rezzonico.

Palazzo Calbo Crotta

CAMPO SAN SIMEONE GRANDE
Nazvan prema obližnjoj crkvi (naziva se i San Simeone Profeta). Brojni campi gledaju na kanal, ovo je jedan od njih.

Campo San Simeone Grande
Sagrađen je u 16. stoljeću. Gritti je bila bogata obitelj koja je dala jednog od najinteligentnijih duždeva, Andreu Grittija (vladao 1523. - 1538.).

PALAZZO FLANGINI
Projektirao je Giuseppe Sardi, vodeći arhitekt 17. stoljeća.

Palazzo Flangini
literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Pogled na Canal Grande. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 58. - 59. str.


OD CRKVE SAN GEREMIA DO SAN STAE

Canale Grande
U ovom dijelu grada počinje niz veličanstvenih palača. Najljepša od njih je Vendramin Calergi koja je bila uzor i za druge venecijanske palače.

PALAZZO DONA BALBI
Palača iz 17. stoljeća, dobila je ime po dvjema slavnim mletačkim obiteljima koje su se međusobno ženile. Iz obitelji Dona dolazili su duždevi.
Palazzo Dona Balbi
  
CRKVA SAN GEREMIA
U toj crkvi nalaze se relikvije Sv. Lucije, ranije čuvane u Santa Luciji, na mjestu današnje postaje.

Crkva San Geremia
Oslikan Tiepolovim freskama priča o Kleopatri u venecijanskom stilu, otvoren je za javnost.

Palazzo Labia
PALAZZO QUERINI
Ima grb obitelji na pročelju.

Palazzo Querini

CA DEI CUORI
(Kuća srca) Nazvana je po srcima u obiteljskom grbu.

Ca Dei Cuori

PALAZZO GIOVANNELI
Obnovljenu gotičku palaču, Giovanneliji su stekli 1755. godine. Ta plemićka nevenecijanska obitelj primljena je u Veliko vijeće 1668. godine za 100 000 dukata.

Palazzo Giovanneli
Bila je veličanstvena građevina u venecijansko - bizantinskom stilu do nemilosrdne obnove u 19. stoljeću. Danas je u njoj Prirodoslovni muzej.

Fondaco Dei Turchi

         HOTELI U BLIZINI FONDACO DEI TURCHI:SAN MARCUOLA
Posvećena Sv. Ermagori i Sv. Fortunatu; sagradio ju je između 1728. i 1736. godine Giorgio Massari, no njezino pročelje nikada nije završeno.

San Marcuola
   
DEPOSITO DEL MEGIO
Zgrada s kruništem i rekonstrukcijom lava Sv. Marka, u 15. stoljeću je bila žitnica.

Deposito Del Megio
Ranorenesansna palača, djelo je Maura Coduccija. Skladatelj Richard Wagner umro je ovdje 1883. godine, a danas je u njoj smještena kockarnica.

Palazzo Vendramin Calergi

PALAZZO BELLONI BATTAGIA
S neobičnim, upadljivim tornjičima, projektirao je Longhena sredinom 17. stoljeća za obitelj Belloni koja je novcem kupila ulaz među mletačko plemstvo.

Palazzo Belloni Battagia

PALAZZO TRON
Iz kasnog 17. stoljeća poprište je slavnog bala održanog 1775. godine u čast austrijskog cara Josipa II.

Palazzo Tron

PALAZZO MARCELLO
Ponovno izgrađen u ranom 18. stoljeću, mjesto je rođenja skladatelja Benedetta Marcella 1686. godine.

Palazzo Marcello

PALAZZO ERIZZO
Tu palaču krase dvije ogromne slike koje prikazuju poduhvate Paola Erizzoa, koji je umro 1469. godine, herojski se boreći protiv Turaka.

Palazzo Erizzo

PALAZZO EMO
Palača je pripadala obitelji slavnog mletačkog admirala.

Palazzo Emo
Zapanjuje svojim baroknim pročeljem, ukrašenim mramornim kipovima. Financirana je ostavštinom dužda Alvisea Mocenigoa 1709. godine.

San Stae

literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Pogled na Canal Grande. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 60. - 61. str.


OD PALAZZA BARBARIGO DO TRŽNICE


Canale Grande
Ovdje se s obje strane kanala nižu veličanstvene palače, građene tijekom pet stoljeća. Najspektakularnija je gotička Ca` d`Oro čije je pročelje nekada svjetlucalo od zlata.

PALAZZO BARBARIGO
Još uvijek na pročelju pokazuje tragove freski iz 16. stoljeća.

Palazzo Barbarigo

PALAZZO GUSSONI - GRIMANI
Nekada je na pročelju imao Tintorettove freske. Bila je rezidencija engleskog veleposlanika u 17. stoljeću.

Palazzo Gussoni - Grimani
CA` FOSCARINI
Gotička građevina iz 15. stoljeća, pripadala je obitelji Foscari prije nego je postala rezidencija vojvode od Mantove 1520. godine.

Veliku i raskošnu baroknu palaču, projektirao je Longhena, a danas su u njoj Galerija moderne umjetnosti i Orijentalni muzej. Sagrađena je za Leonarda Pesara, prokuratora crkve San Marco.

Ca` Pesaro

CA` CORNER DELLA REGINA
Dobila je ime po Caterini Cornaro, ciparskoj kraljici, koja se u njoj rodila 1454. godine. Današnju je građevinu projektirao Domenico Rossi.

Klara i Ca` Corner della Regina

CASA FAVRETTO
(Hotel San Cassiano) Kuća je u kojoj je živio slikar Giacomo Favretto (1849. - 1887.).

Casa Favretto

PALAZZO FONTANA REZZONICO
Mjesto je rođenja grofa Rezzonica (1693.), petog pape porijeklom iz Venecije.

Palazzo Fontana Rezzonico

PALAZZO MOROSINI BRANDOLIN
Bio je vlasništvo obitelji Morosini, jedne od obitelji Case Vecchie, za koje se smatra da su bili plemstvo i prije 9. stoljeća.

Palazzo Morosini Brandolin
Najpoznatija venecijanska gotička palača čuva slike, freske i kipove iz zbirke baruna Giorgia Franchettija, koji je oporukom ostavio palaču i njezin sadržaj Veneciji.

Ca` d` Oro

PALAZZO SAGREDO
Palača je prešla od obitelji Morosini u vlasništvo obitelji Sagredo početkom 18. stoljeća. Pročelje ima karakteristike i venecijansko - bizantinskog i gotičkog stila.

Palazzo Sagredo

         HOTELI U BLIZINI PALAZZO SAGREDO: 

  
PALAZZO FOSCARINI
Bila je prebivalište Marca Foscarinija, diplomata, govornika i znanstvenika koji se uzdigao do položaja dužda 1762. godine.

Palazzo Foscarini

        HOTELI U BLIZINI PALAZZO FOSCARINI: 

 
PALAZZO MICHIEL DALLE COLONNE
Ime je dobila po istaknutoj kolonadi.

Palazzo Michiel dalle Colonne
Šest stoljeća je bila prometna i užurbana ribarnica. Danas se ribarnica nalazi u lijepoj dvorani lažnog gotičkog stila koja je izgrađena 1907. godine.

Pescheria

PALAZZO MICHIEL DEL BRUSA
Ponovno je sagrađen i nazvan po velikom požaru (brusa) koji je pogodio grad 1774. godine.

Palazzo Michiel del Brusa

PALAZZO MANGILI VALMARANA
Projektirao je Antonio Visentini za Josepha Smitha, koji je postao engleski konzul u Veneciji. Smith (1682. - 1770.) je bio pokrovitelj i Visentiniju i Canalettu.

Palazzo Mangili Valmarana

CA` DA MOSTO
Odličan je primjer venecijansko - bizantinskog stila iz 13. stoljeća. Alvise da Mosto, pomorac koji je živio u 15. stoljeću, u njoj je rođen 1432. godine.

Ca` da Mosto

TRIBUNALE FABBRICHE NUOVE
Sansovinova zgrada tržnice (1555.), danas je sjedište Vrhovnog suda.

Tribunale Fabbriche Nuove
literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Pogled na Canal Grande. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 62. - 63. str.


ČETVRT RIALTO


Rialto
Dio grada oko mosta Rialto najstarija je i najprometnija gradska četvrt. Tradicionalni glavni centar trgovine, s prepunim pristaništima i slikovitim tržnicama još uvijek okružuje kanal južno od mosta.

Rialto

PALAZZO CAMERLENGHI
Izgrađena je 1528. godine i služila je za urede gradskih rizničara (camerlenghi), a u prizemlju je bio smješten zatvor.

Palazzo Camerlenghi

FONDACO DEI TEDESCHI
Nekada skladište i konačište za njemačke trgovce, danas je glavni poštanski ured.

Fondaco dei Tedeschi
Sagrađen je kako bi se premostio Canal Grande u dijelu grada koji je oduvijek bio glavna poslovna gradska četvrt.

Rialto
Jedno je od nekoliko mjesta gdje možete sjesti i opustiti se na obalama Canala Grande. (posebno ako je sunčano).

Riva del Vin

RIVA DEL FERRO
Pristanište je u kojemu se njemački teretni brodovi iskrcavali željezo (ferro).

Riva del Ferro

PALAZZO MANIN - DOLFIN
Sagradio je Sansovino između 1538. i 1540. godine, no sačuvano je samo kameno pročelje u klasičnom stilu. Unutrašnjost je sasvim preuređena za Ludovica Manina, posljednjeg mletačkog dužda (umro 1797.). On je namjeravao preurediti kuću u veličanstvenu palaču koja bi se prostirala sve do Campa San Salvatore.

Palazzo Manin - Dolfin

PALAZZO BEMBO
Gotička palača iz 15. stoljeća, rodna je kuća kardinala i znanstvenika iz doba renesanse, Pietra Bemba, koji je napisao jednu od prvih gramatika italijanskog jezika.
      
Palazzo Bembo
   
CASETTA DANDOLO
Nalazi se na mjestu starije kuće za koju se vjeruje da se u njoj rodio dužd Enrico Dandolo (vladao 1192. - 1205.).

OBITELJ DANDOLO - Slavna obitelj Dandolo dala je četiri dužda, 12 prokuratora San Marca, Kardinala Grada i kraljicu Srbije. Prvi dužd iz obitelji bio je Enrico koji je, unatoč tome što je bio star i slijep, bio glavni pokretač plana križara da zauzmu Konstantinopol 1204. godine. Drugi istaknuti dužd u obitelji bio je humanist i povjesničar Andrea Dandolo (umro 1354. godine).

Casetta Dandolo

PALAZZO FARSETTI I PALAZZO LOREDAN
U tim palačama nalazilo se Gradsko vijeće. Sagrađene su oko 1200. godine a definitivno spojene 1868. godine. Palazzo Forsetti postala je akademija za mlade umjetnike, među kojima je bio i Canova.

Palazzo Farsetti i Palazzo Loredan

CA` CORNER - MARTINENGO - RAVA
U 19. je stoljeću postala Leon Bianco Hotel. Američki pisac James Fenimore Cooper odsjeo je u njemu 1838. godine.

Ca` Corner - Martinengo - Rava

PALAZZO BARZIZZA
Obnovljena je u 17. stoljeću, a još uvijek ima pročelje iz ranog 13. stoljeća.

Palazzo Barizza

PALAZZO GRIMANI
Profinjenu, unatoč pomalo strogom izgledu, renesansnu palaču, sagradio je 1556. godine Michele Sanmicheli za prokuratora Girolama Grimanija. Republika je kupila palaču 1807. godine, a danas je u njoj gradski Prizivni sud.

Palazzo Grimani

PALAZZO PAPADOPOLI
Poznat i kao Coccina - Tiepolo, sagrađena je 1560. godine. Ondje je sačuvana veličanstvena dvorana zrcala.

Palazzo Papadopoli

literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Pogled na Canal Grande. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 64. - 65. str.


LA VOLTA DEL CANAL


Canale Grande
Mjesto na kojem kanal oštro i naglo zavija poznato je kao La Volta - zavoj. To je mjesto odavno određeno kao posljednja etapa za godišnju Regatu Storicu.

Canale Grande
PALAZZO CORNER SPINELLI
Impresivna renesansna palača, djelo Maura Coduccija, sagrađena između 1490. i 1510. godine, bila je uzor mnogim drugim venecijanskim rezidencijama.

Palazzo Corner Spinelli

PALAZZO CAPELLO - LAYARD
Bila je prebivalište sir Austena Henryja Layarda koji je iskopavao nalazište Ninive.

Palazzo Capello - Layard

PALAZZO BARBARIGO
Palača je iz 16. stoljeća, poznata po terasi na krovu. Danas je u njoj Njemački institut.

Palazzo Barbarigo

         HOTELI U BLIZINI PALAZZO BARBARIGO:


PALAZZO GARZONI
Renovirana gotička palača, danas je dio Sveučilišta. Trajektna (tragheto) linija koja povezuje Calle Garzoni i San Toma na drugoj strani kanala, jedna je od najstarijih u Veneciji.

Palazzo Garzoni

        HOTELI U BLIZINI PALAZZO GARZONI:

 
   PALAZZO MOCENIGO
   Građevinu čine četiri međusobno povezane palače, sa spomen - pločom pjesniku Byronu koji je u njemu odsjeo 1818. godine.

   Palazzo Mocenigo
      
   PALAZZO PERSICO
   Nalazi se na uglu Rio San Polo i građevina je u lombardskom stilu iz 16. stoljeća.

   Palazzo Persico

   PALAZZO MARCELLO
   Palača je pripadala staroj mletačkoj obitelji a naziva se i "dei Leoni" po lavovima s obje strane ulaza.

   Palazzo Marcello

   PALAZZO CIVRAN - GRIMANI
   Uređena u klasičnom stilu i potječe iz ranog 17. stoljeća.

   Palazzo Civran - Grimani

   PALAZZO BALBI
   Sjedište je pokrajinske vlade, sagrađena je za Nicoloa Balbija, koji je prema legendi umro od hladnoće nadzirući gradnju. Odavde je Napoleon promatrao regatu održanu u njegovu čast 1807. godine.

   Palazzo Balbi
   Sagrađena je za dužda Francesca Foscarija 1437. godine. Danas je dio Sveučilišta u Veneciji.

   Ca` Foscari

   PALAZZO GIUSTINIAN
   Bila je Wagnerova rezidencija od 1858. do 1859. godine, dok je skladao drugi čin Tristana i Izolde.

   Palazzo Giustinian

   PALAZZO MORO LIN
   Poznata i kao "palača sa trinaest prozora", podignuta je u 17. stoljeću za slikara Pietra Liberija spajanjem dviju gotičkih kuća.

   Palazzo Moro Lin

   PALAZZO GRASSI
   Podignuta tridesetih godina 18. stoljeća. Kupio je Fiat 1984. godine i prenamijenio u izložbeni prostor.

   Palazzo Grassi
      
            HOTELI U BLIZINI PALAZZO GRASSI: 
      

    CA` REZZONICO
    Danas muzej Venecije 18. stoljeća. 1888. godine postao je domom pjesnika Roberta Browninga i njegovog sina Pena.

    Ca` Rezzonico

            HOTELI U BLIZINI CA` REZZONICO: 

      
    PALAZZO CAPELLO MALIPIERO
    Gotička palača, obnovljena je 1622. godine. Pokraj nje, na Campo di San Samuele, nalazi se crkva Sv. Samuele sa zvonikom u venecijansko - bizantinskom stilu iz 12. stoljeća.

    Palazzo Capello Malipiero

    literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Pogled na Canal Grande. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 66. - 67. str.   
    Grand Canal
    Duž posljednjeg dijela kanala, koji se širi nakon Accademije, pruža se raskošan niz različitih palača.

    Grand Canal
       
    PALAZZO LOREDAN
    Dom dužda Francesca Loredana (1752. - 1762.) jedna je od mnogih palača u vlasništvu te obitelji.

    Palazzo Loredan

    PALAZZO DEL DUCA
    Započeta u 15. stoljeću kao raskošna palača koja nikada nije završena, udomila je zbirku porculana.

    Palazzo Del Duca

    PALAZZO FALIER
    Prema priči bila je dom dužda Marina Faliera, kojem je, kao izdajniku odrubljena glava 1355. godine.

    Palazzo Falier

    PALAZZO DEGLI SCRIGNI
    Izgrađena je 1609. godine, dobila je ime po škrinjama za blago (scrigni) koje je naslijedio Contarini 1418. godine.

    Palazzo Degli Scrigni
    S galerijama, unutar nekadašnje crkve, samostana i Scuole della Carita, čuva najveću zbirku venecijanskih slika na svijetu.

    Accademia

    DRVENI MOST ACCADEMIA
    Sagrađen je 1932. godine kao privremena zamjena za željezni most iz 19. stoljeća, no na zahtjev građana je sačuvan.

    Drveni most Accademia

            HOTELI U BLIZINI MOSTA ACCADEMIA:
        


    PALAZZO CONTARINI DEL ZAFFO
    Veličanstvena renesansna palača s početka 15. stoljeća, podignuta je za ogranak velike obitelji Contarini. Početkom 20. stoljeća kupuje je obitelj Polignac.

    Palazzo Contarini Del Zaffo

    PALAZZO FRANCHETTI CAVALLI
    Pripadala je nadvojvodi Fredericku Austrijskom koji je u njoj umro 1836. godine.

    Palazzo Franchetti Cavalli

    PALAZZO BARBARO
    Sastoji se od dvije palače, od kojih je jednu kupila obitelj Curtis 1885. godine. U njoj su slikali Monet i Whistler, a Henry James pisao Aspern Papers.

    Palazzo Barbaro

    PALAZZO BARBARIGO
    Pokraj Campa San Vio, ističe se mozaicima koji su dodani 1887. godine.

    Palazzo Barbarigo
    Utemeljila je svoju zbirku moderne umjetnosti u Veneciji 1951. godine. Za njezin smještaj odabrala je Palazzo Venier dei Leoni, građen od 1749. godine, ali nikada dovršen.

    Peggy Guggenheim

    PALAZZO DARIO
    Podignuta je 1487. godine. Očaravajuća je palača, premda neobično zle sudbine.

    Palazzo Dario

    CASETTA DELLE ROSE
    Jedna od najmanjih kuća uz kanal, bila je dom italijanskog pjesnika Gabriela d` Annunzija tijekom Prvog svjetskog rata. Canova je u njoj imao atelje 1770. godine.

    Casetta Delle Rose

            HOTELI U BLIZINI CASETTA DELLE ROSE:


    CA` GRANDE
    Iznimno velika klasična palača, Sansovinov je projekt iz 1545. godine za Giacoma Cornara, nećaka ciparske kraljice. Ta je obitelj bila jedna od najbogatijih u Veneciji te nije štedjela na ukrašavanju palače. Ovo obiteljsko stablo dokaz je veličine Cornarovog bogatstva i utjecaja u Veneciji.

    Ca` Grande

            HOTELI U BLIZINI CA` GRANDE:


    literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Pogled na Canal Grande. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 68. - 69. str.
    Grand Canal
    Pogled duž posljednjeg dijela kanala jedan je od najljepših - i najpoznatijih - u Veneciji. U blizini ušća diže se veličanstvena crkva Santa Maria della Salute s prometnom uvalom Sv. Marka iza.

    Grand Canal

    PALAZZO SALVIATI
    Bila je sjedište poduzeća Salviati koje se bavilo prozvodnjom stakla pa odatle mozaici od stakla na pročelju.

    Palazzo Salviati

    PALAZZO GRITTI - PISANI
    U ovoj palači je odseo Ruskin 1851. godine a danas je luksuzni Hotel Gritti Palace s pet zvijezdica.

    Palazzo Gritti - Pisani

            HOTELI BLIZU PALAZZO GRITTI - PISANI: 
     

    PSEUDOGOTIČKA REZIDENCIJA
    Ca` Genovese, sagrađena je 1892. godine na mjestu drugog gotičkog samostana San Gregorio.

    Ca` Genovese

    BIVŠA GOTIČKA CRKVA OD OPEKE
    Opatije San Gregorio i mali klaustar su sve što je sačuvano od stoljećima utjecajnog samostanskog centra. Crkva se danas koristi kao laboratorij za obnovu velikih slika.

    Opatije San Gregorio

    PALAZZO CONTARINI FASAN
    Malena je palača iz 15. stoljeća s elegantnim pročeljem, a poznata je kao Dezdemonina kuća iz Shakespeareova  Othella.

    Palazzo Contarini Fasan
    Baroknu crkvu monumentalnih proporcija, podupire više od milijun drvenih trupaca. Sagrađena da obilježi završetak epidemije kuge 1630. godine. Djelo je Baldassarea Longhene.

    Santa Maria Della Salute

    PALAZZO TIEPOLO
    Hotel Europa e Regina, nekada u vlasništvu obitelji Tiepolo, spominje se uz neuspješni ustanak iz 1310. godine.

    Palazzo Tiepolo - Hotel Regina

             HOTELI U BLIZINI HOTELA REGINA ILI PALAZZA TIEPOLO:
     


    PALAZZO TREVES BONFILI
    Klasična građevina iz 17. stoljeća, ukrašena je neoklasicističkim freskama, slikama i kipovima.

    Palazzo Treves Bonfili

    PALAZZO GIUSTINIAN
    Sjedište Biennala, nekada je bio hotel u kojemu su odsjeli Turner, Verdi i Proust.

    Palazzo Giustinian

            HOTELI U BLIZINI PALAZZO GIUSTINIAN: 
     

    HARRY`S BAR
    Bio je omiljeno mjesto Hemingwayu i drugim piscima. To je prvi Harry`s Bar na svijetu.

    Harry` s bar
            HOTELI U BLIZINI HARRY`S BARA: 
       

    DOGANA DI MARE
    Zgrada carinarnice na vrhu ima figuru Fortune koja je istodobno i vjetrokaz. Pogled s Dogane obuhvaća Duždevu palaču, zvonik San Marca i Zeccu - to je jedna od najdojmljivijih panorama Venecije.

    Dogana di Mare
    Kraljevski vrtovi nastali su zbog Napoleonove želje da poboljša pogled s Procuratie Nuove.

    Giardinetti Reali
    literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Pogled na Canal Grande. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 70. - 71. str.

       

    Nema komentara:

    Objavi komentar