CANNAREGIO


                                   CANNAREGIO
                                          (Google map)


Santa Maria dei Miracoli

 • Najsjevernija od gradskih četvrti. Cannaregio, proteže se u širokom luku od željezničke postaje iz 20. stoljeća na zapadu do jedne od najstarijih četvrti Venecije na istoku. Sjeverne obale gledaju prema otocima u laguni, dok je prema jugu sestiere omeđena gornjim dijelom Canala Grande.
Ca d`Oro
 • Ime ove četvrti dolazi od italijanske riječi canne, što znači trstika ili šaš, koja je ovdje rasla prije mnogo stoljeća, ili možda od "Canal Regio" (Kraljevski kanal) - nekadašnjeg naziva današnjeg Canala di Cannaregio. Taj je vodeni put bio glavni ulaz u Veneciju prije uspostave željezničke veze s kopnom. Više od trećine gradskog stanovništva živi u Cannaregiu. Najvećim dijelom to je nezagađena četvrt, razlomljena širokim kanalima, s uličicama koje karakteriziraju malene trgovine, jednostavni barovi i zanatske radionice. Jedan od najljepših i najudaljenijih dijelova grada nalazi se na sjeveru , u blizini crkve Madonne dell`Orto i oko Campo dei Mori 

Pročelje Tintorettove kuće
 • Turizam je koncentriran duž dviju glavnih prometnica - to su Lista di Spagna i široka Strada Nuova, a obje su nam dobro poznati pravci koji vode od postaje do Rialta. Malo dalje od tog pravca nalazi se najstariji geto na svijetu. Premda židovska zajednica danas živi po cijelome gradu, ovo je povijesno najfascinantnija četvrt Cannaregia.


literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 137.str
  


   CENTAR CANNAREGIA

 • Iznenađujuće malo turista obilazi ovu netaknutu četvrt sjevernog Cannaregia. To je skromnija, mirnija strana Venecije, gdje se čisto rublje suši na obalama, a ulice su omeđene trošnim pročeljima kuća zatvorenih prozora. Duž široke fondamente, maleni dućani i trgovine nude namirnice, a barovi su uvijek prepuni lokalnog stanovništva. Kulturni biser ove četvrti je ljupka gotička crkva Madonna dell`Orto, Tintorettova župna crkva.


         HOTELI U BLIZINI STRADA NUOVA:
  
                                                   
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 138.str


   MADONNA DELL`ORTO

 • Jedna od najljepših gotičkih crkvi u Veneciji. Madonna dell`Orto ima bogato ukrašeno pročelje i obilje Tintorettovih radova.

Madonna dell`Orto
 • Ovu ljupku gotičku crkvu često se spominje kao englesku crkvu u Veneciji jer ju je britanska fondacija pomogla obnoviti nakon poplave 1966. godine. Originalna crkva, sagrađena sredinom 14. stoljeća, bila je posvećena Kristoferu, zaštitniku putnika, kako bi štitio veslače koji su prevozili putnike do otoka u sjevrnoj laguni. Posveta je promijenjena, a crkva rekonstruirana početkom 15. stoljeća, nakon otkrića, u obližnjem povrtnjaku (orto), kipa Djevice Marije koji, prema legendi, ima čudotvorne moći. No, kip Sv. Kristofera iz 15. stoljeća nedavno je restauriran i još uvijek stoji iznad portala.
         
                                   MADONNA DELL`ORTO


         HOTELI U BLIZINI MADONNA DELL`ORTO: 


Madonna dell`Orto
 • Unutrašnjost, gotovo potpuno u opeci, prostrana je, svijetla i prozračna. Najvrijednije blago čine umjetnička djela Tintoretta, koji je bio župljanin ove crkve. Njegov grob, označen pločom, nalazi se u kapelici desno od oltarnog prostora.

 
 • Najdramatičniji od njegovih radova jesu slike na vrhu oltarnog prostora (1562. - 1564.). Na desnom zidu je Posljednji sud čiji je buran sadržaj nagnao suprugu Johna Ruskina, Effie, da pobjegne iz crkve. Na slici Klanjanje zlatnom teletu na lijevom zidu, za lik koji nosi tele, četvrti slijeva, kaže se da prikazuje samoga Tintoretta.
Tintoretto - Posljednji sud
           
Tintoretto - Klanjanje zlatnom teletu
 • U kapelici San Mauri možete vidjeti temeljito obnovljen kip Madone koji je potaknuo preuređenje crkve.
 • Desno od ulaza je veličanstvena slika Cime de Conegliana, Sv. Ivan Krstitelj i drugi sveci (oko 1493.). Prazni prostor nasuprot pripada slici Madona s Djetetom (oko 1478.) Giovannija Bellinija, koja je 1993. godine ukradena po treći put.

Cime de ConeglianoSv. Ivan Krstitelj i drugi sveci

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 138.str i 140. str.

  
   FONDAMENTA DELLA SENSA


 • U ovoj mirnoj, zabačenoj ulici, s tipičnim trošnim venecijanskim pročeljima, nema mnogo turista.
 • Kada su u srednjem vijeku isušeni močvarni predjeli Cannaregia, konstruirana su tri dugačka, paralelna, ravna kanala. Središnji je Rio della Sensa, a proteže se od Sacce di Sant`Alvise na zapadu do Canala della Misericordia na istoku. Fondamenta siječe mirnu četvrt Cannaregio, gdje svakodnevni život ne remete turisti. S malenim trgovinama namirnica, jednostavnim lokalnim barovima i trattoriama, četvrt izgleda kao da je vrlo daleko od San Marca.

Fondamenta della Sensa
 • To je i jedna od siromašnijih četvrti u gradu, premda je prošarana elegantnim (ali zapuštenim) palačama što su nekoć pripadale bogatim Venecijancima. Opat Onorio Arrigoni živio je na broju 3336 sa svojom zbirkom antikviteta, a Palazzo Michiel ranorenesansna je palača koja je danas Francusko veleposlanstvo.
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 138.str i 141. str.

         HOTELI U BLIZINI FONDAMENTA DELLA SENSA:

  
              TINTORETTO (1518. - 1594.)


TINTORETTO
 • Sa svojom obitelji živio je u ovoj kući na broju 3399 Fondamenta dei Mori od 1574. pa do smrti 1594. godine.
 • Jacopo Robusti, s nadimkom Tintoretto, naslijedio je očevo zanimanje oslikavanja svile, živio je i umro u Cannaregiu. Veneciju je napustio samo jednom u svom životu. Pobožni kršćanin, temperamentan i duhovan, izrazito individualnog i teatralnog stila, što se očituje u slikovitom pretjerivanju u svjetlu i pokretu, smionim skračivanjima i žestokim, fluidnim potezima kista.

TINTORETTO
 • Njegov veličanstven opus nikada nije do kraja određen, no mnoga njegova djela su opstala, a niz ih je još uvijek na mjestima za koja su i bila naslikana. Primjeri njegovih platna mogu se pogledati u crkvi Madonna dell`Orto, Accademiji i Duždevoj palači. Međutim, njegovo najbolje ostvarenje bila je serija slika za Scuolu Grande di San Rocco.
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 140.str


   CAMPO DEI MORI 


Campo dei Mori
 • Trg je ime dobio po kamenim kipovima triju Maura (Mori) isklesanim u njegovim zidovima.
 • Prema narodnoj legendi, "Mori" su bili tri brata Mastelli, koja su došla iz Moreje (Peloponez). Braća, po zanimanju trgovci svilom, pobjegla su u Veneciju 1112. godine i podigla Palazzo Mastelli, koji se vidi s Fondamenta Gasparo Contarini, a prepoznatljiv je po bareljefu s devom. Kamene figure braće ugrađene su u zidu campa na istočnoj strani. Kutna figura sa zakrpom od hrđavog metala na mjestu nosa (dodana u 19. stoljeću) jest "signor Antonio Rioba" koji je, poput Rimljanina Pasquina, bio meta zlobnih šala i satire. Četvrti orijentalni trgovac s velikim turbanom okrenut je prema Rio della Sensa na pročelju Tintorettove kuće.

Campo dei Mori

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 138.str i 140. str.


   SAN MARZIALE


San Marziale


         HOTELI U BLIZINI SAN MARZIALE: 

 1. Smješten vrlo blizi Liste di Spagna, ovo je vjerojatno najbolji hotel u predjelu oko postaje. Sobe su udobne, a ima i vrt u kojemu se možete opustiti.  


 • Stropne slike Sebastiana Riccija (1700. - 1725.) i osebujan barokni oltar uljepšavaju ovu baroknu crkvu.
 • San Marziale, barokna crkva na srednjovjekovnim temeljima, rekonstruirana je između 1693. i 1721. godine. Uglavnom je posjećuju zbog stropnih freski Sebastiana Riccija, slikara dekorativnog rokoko stila. Naslikane između 1700. i 1705. godine, relativno rano u njegovoj karijeri, te smjele freske već spajaju venecijansku tradiciju s raskošnim rokoko ukrasima. Nažalost, žive boje po kojima je Ricci bio poznat prekrivene su i oštećene stoljetnom prašinom. Središnja slika prikazuje Slavu Sv. Marcijala, dok je tema bočni lik Djevice.

San Marziale - barokni oltar

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 138.str i 141. str.

 
   FONDAMENTA GASPARO CONTARINI

 • Nazvana je po kardinalu, diplomatu i znanstveniku koji je živio u Palazzu Contarini dal Zaffo u 16. stoljeću.

Fondamenta Gasparo Contarini

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 139.str


   LA SACCA DELLA MISERCORDIA

 • Velika je umjetna uvala koja se otvara prema laguni s pogledom na otoke San Michele i Murano.

La Sacca della Misercordia

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 139.str


   CAMPO DELL`ABBAZIA

 • Mirni otvoreni trg s dekorativnim pločama s uzorkom riblje kosti na tlu, a nadgledaju ga Scuola Vecchia della Misercordia i bivša crkva.

Klara na Campo dell`Abbazia
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 139.str


         HOTELI U BLIZINI CAMPO DELL`ABBAZIA:   
   FONDAMENTA DELLA MISERCORDIA

 • Nazvana po obližnjoj Scuoli, nastala je u srednjem vijeku.

Fondamenta della Misercordia
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 139.str   VENECIJANSKI VESLAČI

 • Obično uvježbavaju svoju tehniku u laguni, no možete ih vidjeti i u mirnijim kanalima Cannaregia.
          
Venecijanski veslači

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 139.str
   

   FONDAMENTE NUOVE

 • Fondamente Nuove ili "Nove obale" stare su zapravo 400 godina. Taj lanac obalnih ulica omeđuje sjevernu lagunu u duljini od jednog kilometra, od izolirane Sacce della Misericordia do Ria di Santa Giustina u Castellu na istoku.

Fondamente Nuove
 • Prije izgradnje ovih obala osamdesetih godina 16. stoljeća, ovo je bila tražena rezidencijalna zona s čistim zrakom, kako se smatralo, gdje su kuće imale vrtove na nizbrdici prema laguni.
 • Jedan od njezinih stanovnika bio je Tizian, koji je od 1531. godine do smrti 1576. godine živio u nedavno srušenoj kući u Calle Larga dei Botteri br. 5182-3 (ploča obilježava to mjesto).
 • Danas ove obale nisu estetski inspirativne, no pružaju prekrasan pogled na sjevernu lagunu i, za vedrih dana, vrhove Dolomita. Najvidljiviji otok s obale je San Michele in Isola s tamnim, dostojanstvenim čempresima što se dižu visoko iznad zidina groblja. 
    
                                         FONDAMENTE NUOVE  
        
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 141.str      
 
          
   ORATORIO DEI CROCIFERIOratorio dei Crociferi
 • Sagrađen u 13. stoljeću kao bolnica za križare. Oratorio dei Crociferi (podignut za Red nositelja križa) pretvoren je u dobrotvornu instituciju za stare ljude u 15. stoljeću.
 • Između 1583. i 1591. godine umjetnik Palma Mlađi, a po narudžbi križara, ukrasio je kapelicu sjajnom serijom slika koje prikazuju ključne događaje u povijesti tog vjerskog reda. Slike su pretrpjele veliku štetu u poplavama 1966. godine, no uspješno su restaurirane pa je kapelica otvorena 1984. godine.


         HOTELI U BLIZINI ORATORIO DEI CROCIFERI: Oratorio dei Crociferi
     
Oratorio dei Crociferi
                             
Oratorio dei Crociferi
 • Ugravirani natpisi na zidovima nekih kuća koje okružuju trg pripadali su umjetničkim i zanatskim cehovima, poput tkalaca svile i krojača, čije su radionice nekada zauzimale te kuće.

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 141.str


   GESUITI


Gesuiti
 • Bliske veze isusovaca s papom uzrok su neprijateljstva prema njima u Veneciji u 17. stoljeću, pa im je 50 godina bio zabranjen ulaz u grad. No, 1714. godine dobili su dozvolu da izgrade crkvu u sjevernom dijelu Venecije, na mjestu crkve iz 12. stoljeća koja je pripadala redu križara. Posvećena je kao Santa Maria Assunta, ali je se uvijek spominje jednostavno kao Gesuiti i zato često brka s crkvom Gesuati u Dorsoduru

Gesuiti

Gesuiti
          
Gesuiti
 • Impresivna barokna građevina Domenica Rossija samo je naznaka raskoši interijera. Obilje zelenog i bijelog mramora, isklesanog u komade poput velikih nabora tkanine, ostavlja dojam da je crkva odjevena u damast.
 • Tizianovu sliku Mučeništvo Sv. Lovre (oko 1555.) iznad prvog oltara s lijeve strane, povjesničar umjetnosti Hugh Honour opisao je kao "prvi uspješni nocturno u povijesti umjetnosti."

Tiziano - Mučeništvo Sv. Lovre

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 142.str


              SANTA MARIA DEI MIRACOLI
Santa Maria dei Miracoli
        
Santa Maria dei Miracoli
 • Izvanredno remek - djelo rane renesanse, Miracoli, omiljena je među mnogim Venecijancima i to je crkva u kojoj se vole vjenčavati. Sakrivena u labirintu uličica i obala istočnog dijela Cannaregia, malena je i nekako neupadljiva, no vrijedi se potruditi pronaći je.
Santa Maria dei Miracoli
 • Često uspoređivano s kutijom za nakit, pročelje je ukrašeno različitim nijansama mramora, s delikatnim bareljefima i skulpturama. Crkvu je izgradio između 1481. i 1489. godine Pietro Lombardo sa sinovima kako bi se u njoj čuvala slika Djevica s Djetetom (1408.) za koju se vjeruje da ima čudotvorne moći. To se djelo Nicoloa di Pietra može i danas vidjeti iznad oltara.
 • Unutrašnjost crkve, koju je najbolje razgledati dok blijede zrake sunca prodiru kroz prozore, ukrašena je ružičastim, bijelim i sivim mramorom i okrunjena bačvastim svodom (1528.) s 50 portreta svetaca i proroka. Balustrada, između broda i oltarnog prostora, ukrašena je kipovima Sv. Franje, arkanđela Gabrijela, Djevice i Sv. Klare kipara Tullija Lombarda. Pregrada oko glavnog oltara i medaljoni evanđelista u lukovima kupole također su Lombardovi. Iznad glavnog ulaza, galeriju kora koristile su opatice iz susjednog samostana koje su u crkvu ulazile kroz gornju galeriju. Crkva Miracoli nedavno je temeljito obnovljena, što je financirala organizacija American Save Venice.
      
Kipovi Arkanđela Gabrijela, Djevice i Sv. Klare - Tullio Lombardo         HOTELI U BLIZINI SANTA MARIA DEI MIRACOLI:  


                                 SANTA MARIA DEI MIRACOLI

                              
       
   PROČELJE SANTA MARIA DEI MIRACOLI Santa Maria dei Miracoli - presjek
 1. Skladna je tapiserija ukrašenih ploča i višebojnih poliranih kamenih površina.
 2. Polukružna luneta na vrhu naglašava sličnost crkve s kutijom za nakit.
 3. Lažna lođa oblikovana je od jonskih lukova u kojima su prozori. Mramor koji je korišten navodno je preostao od gradnje San Marca.
 4. Mramorni paneli su pričvršćeni na opeku metalnim kukama. Ta metoda, koja onemogućuje nakupljanje vlage i slane vode iza ploča, potječe iz renesanse.
      
 Santa Maria dei Miracoli - Skladna tapiserija
                       
Santa Maria dei Miracoli - Polukružna luneta
                      
Santa Maria dei Miracoli - Mramorni paneli

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 142.str


   SAN GIOVANNI GRISOSTOMOSan Giovanni Grisostomo
 
San Giovanni Grisostomo
 • Ova ljupka malena crkva zemljane boje nalazi se u užurbanoj četvrti u blizini Rialta. Sagrađena između 1479. i 1504. godine, posljednje je djelo Maura Coduccija. Unutrašnjost, s tlocrtom grčkog križa, mračna je i intimna. Među velikim umjetničkim djelima su Sv. Jeremija sa Sv. Kristoforom i Sv. Augustinom (1513.) Giovannija Bellinija koja visi iznad prvog oltara na desnoj strani. To je vjerojatno posljednja Bellinijeva slika, pod utjecajem Giorgionea, naslikana kada je bio u osamdesetim godinama.
 • Tu je i Sv. Ivan Krstitelj i šest svetaca (1509. - 1511.) iznad glavnog oltara. I na nju je utjecao Giorgione, a neki smatraju da je zapravo naslikao likove Sv. Ivana Krstitelja i Sv. Liberata.
       
Giovanni Bellini - Sv. Jeremija sa Sv. Kristoforom i Sv. Augustinom
            
Giovanni Bellini - Sv. Ivan Krstitelj i šest svetaca

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 143.str


   SANTI APOSTOLISanti Apostoli

Santi Apostoli
 • Campo Santi Apostoli prometno je raskrižje za pješake na putu do Rialta ili željezničke postaje. Crkva na njemu je arhitektonski neupadljiva, a malo je sačuvano od građevine iz 16. stoljeća. Zapažena je iznimka očaravajuća renesansna Kapelica Cornaro iz 15. stoljeća za koju se vjeruje da je projekt Maura Coduccija. U kapelici je slika Pričest Sv. Lucije (1748.) Giambattiste Tiepola, grob Marca Cornara, vjerojatno djelo Tullija Lombarda (1511.) i zapis njegovoj kćerki, Caterini Cornaro, ciparskoj kraljici, koja je ovdje pokopana prije nego je preseljena u crkvu San Salvatore.

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 143.str

         HOTELI U BLIZINI SANTI APOSTOLI: 

 1. Moderan, nedavno preuređen hotel smješten je u prekrasno obojenoj zgradi. Ima prostranu recepciju i bar te lijepi vrt, a nalazi se u blizini četvrti Rialto.
 
Giambattista Tiepolo - Pričest Sv. Lucije
         

Caterina Cornaro   PALAZZO LABIA


 • Labia je bila bogata obitelj trgovaca iz Katalonije koja je kupila ulaz među mletačko plemstvo 1646. godine. Krajem stoljeća podigli su svoju veličanstvenu palaču na proširenju kanala Cannaregio, u blizini raskrižja s Canalom Grande. Između 1745. i 1750. godine plesnu dvoranu freskama je ukrasio Giambattista Tiepolo. Prekrasni naslikani prizori uzeti su iz Kleopatrina života, ali su smješteni u Veneciju pa kraljičino ruho izgleda kao kod mletačke plemkinje iz 16. stoljeća.

Palazzo Labia
 • Prelazeći iz ruku jednog vlasnika drugome, palača je postupno izgubila sve tragove svoje bivše veličine i služila u različite svrhe, od vjerske fondacije i škole do prenočišta. Između 1964. i 1992. godine vlasnik joj je bila italijanska radiotelevizijska mreža RAI, koja je obavila restauraciju.
 • Freske možete razgledati bez naknade, no samo uz prethodni dogovor.

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 143.str


          HOTELI U BLIZINI PALAZZO LABIA: 

 1. Hotel Guerrini zauzima dva kata privlačne zgrade i do njega se dolazi stubištem. Sobe gledaju na jednu od najprometnijih ulica u Veneciji pa u njima može biti vrlo bučno, a prilično su različite. 
 

                       CA D`ORO
Ca d`Oro
 • Jedna od prekrasnih znamenitosti Canala Grande, Ca d`Oro (Kuća od zlata) najbolji je primjer venecijanske gotičke arhitekture u gradu. Pročelje s rafinirano isklesanim sedlastim prozorima, orijentalnim kupolicama i egzotičnim mramornim ukrasom nepogrešivo nosi dašak Istoka. No ovaj je raskošno ukrašen palazzo doživio mnoge promjene sudbine pa je unutra danas malo toga što bi vas podsjetilo kako je to palača iz 15. stoljeća. Od 1984. godine u njoj je smještena zbirka Giorgio Franchetti.

Ca d`Oro


         HOTELI U BLIZINI CA D`ORO: 


 

   POVIJEST CA D`ORA


Ca d`Oro
 • Godine 1420. bogati patricij Marino Contarini naručio je izgradnju građevine za koju je odlučio da će biti najveličanstvenija palača u gradu. Ukrase i složene rezbarije izveo je tim venecijanskih i lombardskih majstora, a pročelje je dao ukrasiti ultramarinom, zlatnim listićima i grimizom.
 • Tijekom 16. stoljeća kuću je pregrađivalo niz vlasnika i do početka 18. stoljeća bila je napola napuštena. 1846. godine ruski princ Trubeckoj kupio ju je za slavnu balerinu Mariju Tagliatoni. Po njegovim uputama, Ca d`Oro doživjela je barbarsko obnavljanje. Otvoreno stubište je uklonjeno, zdenac Bartolomea Bona (1427. - 1428.) prodan, a velik dio kamenih dijelova odstranjen. Na kraju je palaču spasio barun Franchetti, pokrovitelj umjetnosti, koji ju je obnovio do nekadašnjeg sjaja i ostavio Republici 1915. godine. Restauracija pročelja, prvi put započeta sedamdesetih godina 20. stoljeća, danas je konačno završena i otkriva egzotični dizajn građevine. Ljupko popločeno dvorište čuva prekrasno isklesan Bonov zdenac, a to je jedan od dijelova koje je u palaču vratio Franchetti.


Ca d`Oro - Zdenac Bartolomea Bona

Sebastian Ricci
Sebastian Ricci


         
   PRVI KAT CA D`ORA


 • Ponos cijele kuće je Sv. Sebastian (1506.) Andree Mantegne, umjetnikova posljednja slika i Franchettijevo omiljeno umjetničko djelo. Portego (galerija) s pogledom na Canal Grande izložbeni je prostor za skulpture. Među najljepšim eksponatima su brončani reljefi padovanskog kipara Il Riccija (1470. - 1532.), mramorni Dvostruki portret Tullija Lombarda (oko 1493.) i Sansovinova luneta s Djevicom i Djetetom (oko 1530.). Prostorije desno od portega čuvaju neke krasne renesansne bronce, a među slikama Navještenje i Smrt Djevice (obje oko 1504.) Vittorea Carpaccija i učenika. Prostorija s lijeve strane posvećena je nevenecijanskom slikarstvu. Tu je smještena i Flagelacija (oko 1480.) Luce Signorellija.

 Il Ricci - brončani reljefi
Andrea Mantegna - Sv. Sebastian
                               

Tullio Lombardo - Dvostruki portreti
                                                   
Sansovino - luneta "Djevica s Djetetom"
                                   
Vittore Carpacco - Navještenje
   
Luca Signorelli - Flagelacija
               
Luca Signorelli - Flagelacija

Luca Signorelli - Flagelacija   DRUGI KAT CA D`ORA


 • Gornji kat čuva slike venecijanskih majstora, među kojima su Tizianova Venera, dva Guardijeva pogleda na Veneciju i fragmenti Tizianovih freski. Među izlošcima su i tapiserije te keramika uz objašnjenja u svakoj prostoriji koja pomažu posjetiteljima.

Ca d`Oro

Ca d`Oro - freska

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 144.str


   SCALZI


 • Pokraj moderne željezničke postaje nalazi se crkva Santa Maria di Nazareth, poznata i kao Scalzi. Scalzi su bili "bosonogi" karmelićani koji su u Veneciju došli tijekom sedamdesetih godina 17. stoljeća i naručili gradnju svoje crkve na Canalu Grande. Projekt Baldassarea Longhene, ogromni barokni interijer razveden je i složen rad u mramoru, pozlaćenom drvetu i skulpturi. Slika na stropu, Vijeće Efeza Ettorea Tita (1934.) zamijenila je Tiepolovu fresku Prijenos svete kuće u Loreto (1743. - 1745.), koja je uništena za austrijskog bombardiranja 24. listopada 1915. godine.

Santa Maria di Nazareth - Scalzi

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 145.str


         HOTELI U BLIZINI SCALZI: 

 1. Continental je velik, dobro opskrbljen hotel u prometnoj četvrti oko postaje. Ima moderne sobe od kojih neke gledaju na Canal Grande. Ostale sobe imaju pogled na susjedni, drvećem zasjenjeni campo. 
    

   SAN GIOBBE


San Giobbe
 • Crkva San Giobbe nalazi se na udaljenom trgu prepunom mačaka. Ranogotičku strukturu crkve preinačio je sedamdesetih godina 15. stoljeća Pietro Lombardo dodavši i renesansne elemente poput svetaca iznad portala. Kapelica Martini, druga slijeva, ukrašena je glačanom terakotom Della robbia stila. Oltarne slike Giovannija Bellinija i Vittorea Carpaccija uklonjene su kada je Napoleon ukinuo samostan San Giobbe, a danas su u galeriji Accademije.

Giovanni Bellini - Oltarna slika

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 145.str


         HOTELI U BLIZINI SAN GIOBBE:                                    GHETOGhetto Nuovo
 • Vijeće desetorice 1516. godine odredilo je da Židovi u Veneciji budu ograničeni na otočić Cannaregia. Taj je dio bio odvojen širokim kanalima, a dva prilaza vodenim putem čuvali su kršćanski stražari. Područje je nazvano getom po ljevaonici - geto na venecijanskom dijalektu - koja se ranije nalazila na tom mjestu. Taj je naziv postupno davan svim židovskim enklavama po cijelom svijetu. Danju je Židovima bilo dopušteno napuštati Geto, no uvijek su morali nositi značke i kape koje su ih identificirale. Mogli su se baviti isključivo zanatima vezanim uz tekstil, posudbu novca i medicinu. Sve veći broj Židova doveo je do proširivanja Geta.
  Ghetto Nuovo
 • Zgrade su rasle vertikalno (tzv. venecijanski neboderi) i širile su u Ghetto Vecchio (1541.) i susjedni Ghetto Novissimo (1633.). Do sredine 17. stoljeća židovska populacija brojila je više od 5000 ljudi.
                       
                                       GHETO VECCHIO
           
 • Napoleon je 1797. godine dao ukloniti vrata, no pod austrijskom vlašću Židovi su ponovno bili prisiljeni na izolaciju. Tek su 1866. godine dobili slobodu.
 • Od današnjih 500 Židova u Veneciji, svega 33 žive u Ghettu, no četvrt nije izgubila svoje etničko obilježje. Tu su trgovine košer hrane, židovska pekarnica, židovska knjižnica i dvije sinagoge gdje se još uvijek održavaju vjerski obredi. Nekoliko je trgovina i na širokom, nedavno obnovljenom Campu del Ghetto Nuovo u kojima se prodaju predmeti poput staklenih rabina i svijećnjaka za Hanuku.
    
Klara i Campo & Ponte de Gheto Nuovo


         HOTELI U BLIZINI GHETO NUOVO: 

    
 
         MUSEO EBRAICO 
 
 • Maleni Židovski muzej u Ghettu Nuovu čuva zbirku predmeta iz razdoblja 17. do 19. stoljeća. Obilazak po sinagogama ovog dijela grada s vodičem počinje u muzeju svakog dana osim subotom, svakog punog sata od 10:30 do 17:30 (15:30 zimi). Uz objašnjenja na engleskom jeziku, obilazak pruža fascinantan pogled u prošlost života u Getu. Nakon kratke povijesti četvrti slijedi posjet bogato ukrašenim sinagogama: njemčkoj, španjolskoj i levantinskoj.
Museo Ebraico
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Cannaregio. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 145.str   
            

Nema komentara:

Objavi komentar