SAN MARCO

                                   
                                    SAN MARCO 
                                    (Google satelite map)

 • Centar i središte Venecije jest sestiere San Marco. Sjedište svih političkih, sudskih, upravnih  događanja i zbivanja u Veneciji od nastanka Republike. Impresivni dio  Serenissime bila je Piazza San Marco, prostor stvaran kao kulisa za Baziliku i Duždevu palaču. Napoleon ga je opisao kao "najelegantniju sobu za slikanje u Europi". Jedini trg u Veneciji bio je dostojan naziva piazza - a  svi ostali su samo campi  (poljane). Sestiere San Marco prepun je luksuznih hotela, restauranta i trgovina. Isto tako u  najljepšem dijelu grada nalazi se i nekoliko veličanstvenih crkvi, tri kazališta, od kojih je najpoznatije kazalište La Fenice i mnoštvo veličanstvenih palača. Palače se nižu većinom duž južnog zavoja Canala Grande koji odvaja ovaj sestiere od ostalih venecijanskih sestiera. 


Piazzetta San Marco
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 73.str 

                           PIAZZA SAN MARCO                          PIAZZA SAN MARCO
   
  • Piazza San Marco, tijekom duge povijesti, svjedočila je nebrojenim svečanim povorkama, procesijama, političkim aktivnostima i bezbrojnim karnevalskim proslavama.Također, Piazza San Marco okuplja tisuće turista zbog dvije najvažnije povijesne znamenitosti u gradu koje dominiraju istočnim dijelom trga - Basilice di San Marco i Duždeve palača. Mnogo je toga na ovom kultnom prostoru što privlači pozornost i zabavlja goste Venecije osim tih impresivnih građevina. Tako na Piazzi možete pronaći elegantne kafiće, orkestre na otvorenom, kao i razne proslavljene butike ispod arkada Procuratie
  • Prostirući se uz samu lagunu, Piazza je prva u gradu na udaru plime (acqua alta). To je obično zimski period kada domaće stanovnike, Venecijance, i sve turiste zajedno, možete vidjeti kako pažljivo u čizmama hodaju kroz plimu ili hodaju po pontonima postavljenim preko poplavljenog trga. 

           HOTELI U BLIZINI PIAZZA SAN MARCO: 


    
   Piazza San Marco
   • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 74.str
        

               BASILICA DI SAN MARCO
            
                                      BASILICA DI SAN MARCO
   • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479. Zagreb: Profil International, 2005., 75.str          
                  

             DUŽDEVA PALAČA


   Sala del Maggior Consiglio - Duždeva palača
        
                  DUŽDEVA PALAČA I LIBRERIA SANSOVINIANA       
   • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 75.str              KAMPANEL SVETOG MARKA
   • Zvonik koji se srušio 1902. godine, zamijenio je ovaj sadašnji. Pogled koji se s vrha pruža na grad je nevjerovatan.
   1. Vrh zvonika, 98,5 m visok, na vrhu ima vjetrokaz od zlata, izradio ga je Bartolomeo Bon. 
   2. U tornju se nalazi pet zvona a u vrijeme Republike svako je imalo svoje značenje. Početak i kraj radnog dana označavalo je zvono Marangona ; malefico je označavalo  pogubljenje; nona je zvono u podne; mezza terza je pozivala senatore u Duždevu palaču a trottiera je pozivala na zasjedanje Velikog vijeća.
   3. 1962. godine postavljeno je Unutarnje dizalo. Ono omogućuje turistima najspektakularniji pogled na Veneciju.
   4. Loggeta izgrađena u 16. stoljeću djelo je Jacopa Sansovina. Njezini kipovi u klasičnom stilu simbol su grandioznosti Republike.
   5. Crvenim mramorom iz Verone izrađeni Alegorijski reljefi prikazuju Pravdu koja označava Veneciju, Jupitera kao Kretu a Veneru kao Cipar. Svi reljefi su temeljito restaurirani nakon urušavanja zvonika 1902. godine.

   Zvonik Svetog Marka
   • Visoko nad Piazzom, s vrha Zvonika Svetog Marka, turisti mogu razgledavati grad i cijelu lagunu. Ako je vidljivost dobra, mogu vidjeti čak i vrhove Alpa. Prekrasan pogled i pogled na cijelu regiju koji omogućuje Zvonik Svetog Marka, također je bio inspiracija i Galileo Galileu, da prikaže svoj teleskop duždu Leonardu Donau 1609. godine. Dolazak na vrh zvonika omogućava uspon unutarnjim stepenicama. Današnji prilaz omogućava dizalo koje može odjednom nositi 14 osoba, ali gotovo uvijek je pred njim veliki broj posjetitelja željnih posebne atrakcije koju nudi Zvonik Svetog Marka. Svakih sat vremena kada se napuni sat,  a slučajno ste na vrhu tornja, budite spremni na glasno odjekivanje svih pet zvona. Inače, ideja za prvi zvonik, koji je dovršen 1173. godine, bila je inačica svjetionika za orijentaciju pomorcima u laguni.                   
    
        
   • Zvonik Svetog Marka u srednjem vijeku nije bio tako poželjan prostor: tamo su se nalazile prostorije za mučenje gdje su mnogi ljudi zatvarani i mučeni, a često je to bilo njihovo posljednje prebivalište. Bartolomeo Bon autor je današnjeg izgleda zvonika a potječe iz 16. stoljeća, kada ga je restaurirao nakon potresa. Tijekom dugih stoljeća svoga života zvonik se mijenjao. Sve do 14. srpnja 1902. godine kada se sam od sebe iznenada srušio. Bez ikakvog znaka upozorenja, njegovi su temelji popustili i Venecija je tada ostala bez zaštitnog znaka. Sreća u cijelom tom tragičnom trenutku bila je što nije bilo žrtava. Stradala je Loggetta pored zvonika i čuvareva mačka. Sljedeće godine položen je kamen temeljac za novi zvonik, a donacije za obnovu bile su vrlo brojne. 25. travnja (na Blagdan Sv. Marka) 1912. godine, otvoren je novi zvonik "dov`era e com`era" ("gdje je bio i kakav je bio"). 


                                      ZVONIK SVETOG MARKA

   • Također, kada se 1902. godine urušio zvonik na Piazzi san Marco (Trgu Sv. Marka), tisuću godina stari trupci koji su bili temelj 98,5 metara visokog spomenika, pronađeni su u odličnom stanju. Sve građevine u Veneciji, kao i zvonik, imaju temelje od uskih hrastovih i jelovih trupaca, posječenih u šumama sjevernog Velebita koji su u lagunu dopremljeni riječnim putem. Zabijeni u sloj zdravice na dnu lagune iznimno su čvrsti, ali i fleksibilni temelji. No, težina koju trupci mogu podnijeti ipak nije neograničena - zvonik, nadograđivan u visinu nekoliko puta, jednostavno je postao previsok i srušio se. I kada je ponovno građen, korišteni su drveni temelji, ali dvostruko deblji.    
   • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 21.str i 76. str.
    
           TORRE DELL`OROLOGIO
    •  Na tornju sa satom figure mudraca sa satnog mehanizma pozdravljaju Madonu.

    Torre dell`Orologio
            
    • Na tornju, na sjevernoj strani Piazze, nalazi se bogato ukrašen sat iznad nadsvođenog prolaza koji vodi do Mercerije. Autor Mauro Coducci sagradio ga je krajem 15. stoljeća. More i moreplovci su bili motiv i za ovo prekrasno venecijansko zdanje koje prikazuje mjesečevie mjene, zodijak i pozlaćeni sat s plavim emajlom. Priča iz toga vremena odgovara načinu življenja u to vrijeme a opisuje događaj nakon završetka izgradnje sata. Izumitelji složenog satnog mehanizma su oslijepljeni kako ne bi mogli izraditi kopiju.
    • Dok traje restauracija mehanizma koji sve pokreće, sat je izložen u Duždevoj palači i čeka završetak radova na tornju. U toku tjedna Uzašašća (kada sat radi), sat okuplja veliki broj turista koji promatraju figure "čarobnjaka" koji se pojave sa obje strane kipova Djevice i Djeteta pozdravljajući ih. Kipovi Djevice i Djeteta postavljeni su iznad sata. Svaki puni sat u zvono udaraju dvije velike brončane figure koje se nalaze na samom vrhu tornja. To su  Mori ili Mauri.
    • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 76.str     
       
              HOTELI U BLIZINI TORRE DELL`OROLOGIO:


    1. San Moise je miran hotel na odličnoj lokaciji uz tihi pokrajnji kanal. Sobe se znatno razlikuju po veličini, a uređene su u tradicionalnom venecijanskom stilu i namještene starinama.              STUPOVI SAN MARCA I SAN TEODORA
    • Dva visoka stupa označavala su ulaz u Veneciju u vrijeme kada se gradu moglo prići samo s mora.       

    Stupovi San Marca i San Teodora
    • Dva ogromna granitna stupa, zajedno s ostalim blagom, dopremljena su iz Carigrada. Od tada do danas, obojica nadvisuju prekrasnu Piazettu. Inženjer Nicolo Barattieri postavio ih je 1172. godine. Nicolo je također i arhitekt prvog mosta Rialto. To je bilo vrijeme kada su postavljeni prvi kockarski stolovi između stupova. Kockarski stolovi bili su zabava u odnosu na pogubljenja zločinaca koja su se na tome mjestu zbivala do sredine 18. stoljeća. Nakon tih strahota i dan danas praznovjerni Venecijanci zaobilaze stupove i ne žele prolaziti između njih. 
    • Mramorni kip Sv. Teodora nalazi se na zapadnom stupu. On je bio svetac i zaštitnik Venecije sve dok nisu relikvije Sv. Marka ukradene i dopremljene iz Aleksandrije 878. godine. Original se zbog sigurnosti čuva u Duždevoj palači a kip koji je na stupu moderna je kopija.
    •  Veliki brončani lav koji predstavlja Sv. Marka nalazi se na vrhu drugog stupa. Nitko ne zna odakle je došao u Veneciju. Neki čak smatraju da je to kineska himera kojoj su nadograđena krila kako bi izgledala što sličnije mletačkom lavu. 1990. godine u rujnu mjesecu, kip težak tri tone prenesen je u Londonski British Museum na temeljitu restauraciju, a nakon obnove i uljepšavanja uz veliku svečanost, vraćen je i postavljen ponovno na svoje mjesto.
    • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 77.str 


             LIBRERIA SANSOVINIANA
    • Veličanstvena knjižnica i njeno prekrasno stubište ukrašeno je i dekorirano freskama i pozlaćenom štukaturom.

    Libreria Sansoviniana
    • Toskanski arhitekt Jacopo Sansovino autor je i prekrasne knjižnice u klasičnom stilu, koju je Andrea Palladio ocijenio kao najljepšu građevinu nakon antike. Na vrhu impresivne i elegantne građevine nalazi se niz kipova mitoloških bogova. Sansovino je izbjegao teže kažnjavanje u tijeku gradnje (1537. - 1588.) kada se srušio svod građevine. Uhićen je i okrivljen, a oslobođen tek nakon molbi uglednih prijatelja, uz uvjet izgradnje novog svodišta zgrade o svom trošku.
    • Vrh monumentalnog stubišta krije rijedak primjerak zemljovida Venecije (gledan iz zraka), stvaran negdje oko 1500. godine.
    • Dvije stropne slike Paola Veronesea, Aritmetika i geometrija te Glazba krase središnju prostoriju koja je raskošno ukrašena. Za ova prekrasna djela Veronese je nagrađen  zlatnom ogrlicom. 
    • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 77.str 
        

         ALA NAPOLEONICA
    • Kako bi dobio novu dvoranu za balove, Napoleon je podigao najnovije krilo koje zatvara trg (Ala Napoleonica).
    • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 74.str  


           MUSEO ARCHEOLOGICO
    Ala Napoleonica
    • Muzej je smješten u prostorijama Librerije Sansoviniane i Procuratie Nuove. Nudi sigurnost i tišinu od gužve i velikog broja turista koji svakodnevno opsjedaju Piazzu San Marco. Velikodušni Domenico Grimani, sin dužda Antonija Grimanija, zaslužan je za stvaranje muzeja i zbirke umjetnina. On je 1523. godine, Veneciji ostavio svoju knjižnicu i sve svoje grčke, rimske i starije kipove. 
    • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 77.str 

              HOTELI U BLIZINI ALA NAPOLEONICA:  


         


               MUSEO CORRER

     Museo Correr
     • Jezgru muzeja sačinjava velika zbirka umjetničkih djela i dokumenata imućnog opata Teodora Correra.
     • Odgovarajuća neoklasicistička pozadina za rane kipove Antonija Canove (1757. - 1822.) nalazi se u prvoj prostorijei. Nastanak i povijest Mletačke Republike može se analizirati i promatrati kroz razne zemljovide, novac, oklope, te izloške i eksponate vezane uz instituciju dužda. Cjelokupna zbirka nalazi se na ostataku kata.
     • Također, na drugom je katu i Museo del Risorgimento. Njegova zbirka je posvećena povijesti grada do 1866. godine kada je Venecija postala dijelom ujedinjene Italije. Galerija slika Quadreria također se nalazi na istom mjestu. Sve prostorije imaju objašnjenja na engleskom jeziku a slike su obješene po kronološkom redu. Naglašeni utjecaji ferarskih, padovanskih i flamanskih umjetnika na venecijansku školu slikarstva lako se primijete. Slike i eksponati u Galeriji omogućuju praćenje razvoja venecijanskog slikarstva kroz vrijeme. 
     • Galerija čuva najpoznatija djela: Vittore Carpaccio: Portret mladića s crvenom kapom (oko 1490.) i Dvije mletačke gospođe (oko 1507.). 
     • Jedno od najpoznatijih Carpacciovih djela, Dvije mletačke gospođe vjerojatno je pogrešno nazvano "Kurtizane". Razloge treba tražiti u tradicionalnosti ali i u haljinama sa istaknutim dekolteom prikazanih žena. 
           
                                               MUSEO CORRER

     • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 77.str 

               ZECCA
     • Autor i projektant Zecce također je Sansovino. Do 1870. godine u ovoj palači nalazila se gradska kovnica. Sama uloga prekrasne građevine dala je ime mletačkom dukatu - zecchino (cekin). Danas je unutra smještena Biblioteca Marciana

     Zecca

     • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 75.str 

            GIARDINETTI REALI
     • Početkom 19. stoljeća uređeni su (Kraljevski vrtovi).

     Giardinetti Reali


                                           GIARDINETTI REALI              
       
     • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 74.str  

      
              PIAZETTA DEI LEONCINI
     • Dva lava od porfira koja se nalaze na ovom trgu uljepšavaju piazettu. 

     Piazetta dei Leoncini
         
     • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 75.str 
      
              CAFFE FLORIAN
     • Raznim književnicima, ali i svjetski poznatim kao što su Byron, Dickens i Proust, Caffe Florian bio je omiljeno sastajalište u 19. stoljeću .

     Caffe Florian


                          CAFFE FLORIAN BEND - TITANIC THEME
     • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 74.str  


              CAFFE QUADRI
     • Tijekom okupacije Caffe Quadri bio je omiljeno okupljalište austrijskih trupa.
     Caffe Quadri


                                                CAFFE QUADRI     
     • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 74.str        

               HOTELI U BLIZINI CAFFE QUADRI:  
        
     1. Al Gambero ima jednostavne sobe, od kojih su mnoge jednokrevetne, a nekoliko ih je s pogledom na kanal. Smješten je blizu Piazze i mnogih velikih trgovina.   

           
                 GONDOLE
     • Najveći dio gondola usidreno je na Molo San Marco ispred Piazzete. Također, velik dio gondola nalazi se i u Bacino Orseolu. Ime je dobio po duždu Pietru Orseolu koji je ovdje osnovao konačište za hodočasnike 977. godine. 


     Bacino Orseolo
           
                                            BACINO ORSEOLO        
      
     • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 74.str        

               HOTELI U BACINO ORSEOLU:  


      1. Odličan hotel koji prima goste već više od 200 godina. Sobe su svijetle i vedre, s dodacima u rasponu od minibara do cvijeća na prozorima.       
                               OKOLICA LA FENICE

      • La Fenice, najpoznatija kazališna kuća, nalazi se zapadno od uvijek prepune Piazze San Marco. U središtu toga dijela četvrti nalazi se labirint uličica. Obilazeći i razgledavajući jednu po jednu ulicu, put će vas dovesti do Campo San Fantin s renesansnom crkvom San Fantina. Ljudi koji su imali ulogu pratiti zatvorenike na stratište živjeli su u Ateneo Veneto. Bivša scuola, Ateneo Veneto nalazi se u blizini La Fenice. Na Calle Larga XXII Marzo, nalaze se velike trgovine najznačajnijih imena italijanske mode, dok se ostale prekrasne egzotične trgovine nalaze u uskim uličicama oko raznih spomenika. Odlični restauranti u ovoj četvrti nadaleko su poznati po svojoj ponudi ali i cijenama koje su u većini njih previsoke. 


                                                    LA FENICE
              
      • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 90.str 
         

                LA FENICE
       • Operna kuća izgorjela je čak dva puta tijekom svoga postojanja. Nije nikakovo čudo da je dobila ime (Feniks) nakon požara 1836. godine. Nažalost, ponovno je izgorjela 1996. godine.

       La Fenice
       • Vrhunac popularnost kazališnih kuća nastaje u 18. stoljeću. Zbog toga, ni La Fenice, najstarija kazališna kuća u gradu, nije bila iznimka. Izgrađena u klasičnom stilu 1792. godine kao privatno kazalište, na repertoaru je uvijek imala opere i drame za publiku svih društvenih staleža. 1836. godine u mjesecu prosincu La Fenice izgara u požaru. Cjelokupna unutrašnjost kazališta je izgorjela. Godinu dana nakon požara kazalište je potpuno obnovljeno. La Fenice se prikazala u svoj svojoj ljepoti, kao nekad mitska ptica feniks (fenice), koja se prema legendi uzdigla iz pepela.
       • 1996. godine, ponovno je požar uništio cijelo kazalište osim pročelja. Sezona La Fenicea održava se u kazalištima Malibran blizu Rialta i u Palafenice, privremenoj nastambi u neposrednoj blizini grada. Za to vrijeme obnova La Fenice se ponovno marljivo dovršavala i nakon ponovne restauracije zasjala je u novom svjetlu. 
                         

                 HOTELI U BLIZINI LA FENICE:   
              
        
       1. Ljupki hotel namješten starinama. Za lijepog vremena možete sjediti na otvorenom dok doručkujete ili kasnije u danu uživati u mirnom piću iz bara.     


       La Fenice
       • U 19. stoljeću mnogi veliki italijanski skladatelji povezivani su sa imenom La Fenice. Verdijeva Traviata (1835. godine) te Rossinijeva Tancredi (1853. godine) i Semiramida (1823. godine), samo su dio velikih operetnih premijera koje su se prikazale u ovom teatru. Za vrijeme austrijske vladavine, stanovnici Venecije su bacali crvene, bijele i zelene cvjetove koji simboliziraju italijansku zastavu, i uzvikivali "Viva Verdi" - slova skladateljeva imena bila su ustvari kratica za Vittorio Emanuele Re d`Italia. Novo doba i novo vrijeme nosi i nove kulturne izazove. Stoga su opere Život razvratnika Igora Stravinskog (1951. godine) i Okretaj zavrtnja Benjamina Brittena (1964. godine), premijere koje je kazalište uprizorilo na zadovoljstvo svih ljubitelja ovog teatra. 
       • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 93.str                     CAMPO SAN FANTIN
       • Na trgu se nalazi kasnorenesansna crkva San Fantin sa prekrasnom  apsidom Jacopa Sansovina.
       Campo San Fantin
       • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 90.str 


                 CALLE LARGA XXII MARZO
       • Ova ulica danas je najpoznatija po velikim modnim dizajnerskim trgovinama. Svoje ime, Calle Larga XXII Marzo, duguje značajnom datumu, 22. ožujka 1848. godine, danu Maninove pobune.
       Calle Larga XXII Marzo
       • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 91.str 

                HOTELI U BLIZINI CALLE LARGA XXII MARZO: 
            

       1. Ovaj mirni hotel smješten je u osamljenoj uličici samo nekoliko minuta hoda udaljenoj od Piazze San Marco. Iako su neke sobe malene, sve imaju kupaonice. Ljeti gosti mogu uživati u doručku u ljupkom vrtu prepunom cvijeća. 

        
                FREZZERIA
       • U srednjem vijeku je bila ulica u koju su građani dolazili kupiti strijele (fresse). Danas trgovine u njoj prodaju egzotičnu odjeću.
       Ponte di Piscina di Frezzeria
                

                 HOTELI U BLIZINI FREZZERIE: 

          
       • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 91.str 


                SANTA MARIA ZOBENIGO
       • Ukrasi prikazuju obitelj Barbaro koja je platila izradu crkvenoga pročelja, a reljefi u prizemlju gradove u kojima je ta obitelj imala visoke položaje.
       Santa Maria Zobenigo
       • Nazvana po obitelji Jubanico koja se smatra njenim utemeljiteljima u 9. stoljeću, ova se crkva naziva i "del Giglio" ("od ljiljana"). 
       • Raskošno barokno pročelje financirala je obitelj Barbaro, a iskorišteno je da bi slavilo njihova pomorska i diplomatska dostignuća.
       • Unutra se nalazi maleni muzej crkvenih ukrasa i slika među kojima i Sveta obitelj pripisana Rubensu te dva Tintorettova rada. 
       • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 90.str i 92. str.        


                HOTELI U BLIZINI SANTA MARIE ZOBENIGO:
            
       1. Ovaj slavni luksuzni hotel koji gleda na Canal Grande smješten je u elegantnom palazzu iz 15. stoljeća koji je nekada pripadao obitelji Gritti. Hotel je eleganten, raskošan i staromodan u najboljem smislu te riječi, s odličnim sobama i pedantnom uslugom. Pisac Ernest Hemingway je bio gost ovog hotela i opisao ga je kao "najbolji hotel u gradu veličanstvenih hotela".     

        
              SAN MOISE
       • Bogato barokno pročelje San Moise (oko 1668. godine) financirano je ostavštinom patricija Vincenza Finija, čija se bista nalazi iznad bočnih vrata.
       Klara i San Moise
                               
       • Jednu od crkvi u Veneciji koju ljudi vole mrziti, San Moise karakterizira nezgrapno barokno pročelje. Dovršena 1668. godine prekrivena je strogim kipovima, girlandama i bistama. John Ruskin, u karakterističnom bijesu prema baroku, opisao ju je kao najnespretniju crkvu u Veneciji. Unutrašnjost obilježava miješana zbirka slika i kipova iz 17. i 18. stoljeća. U brodu je grobnica Johna Lawa, financijera iz Škotske koji je utemeljio Compagnie d`Occident kako bi razvio dolinu rijeke Mississippi. Njegove su dionice izgubile vrijednost sedamdesetih godina 18. stoljeća u zloglasnoj aferi South Sea Bubble, a on je pobjegao u Veneciju, preživljavajući od dobitaka u Ridottu
       • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 91.str i 92. str.   


                 PALAZZO CONTARINI DEL BOVOLO
       • Ovaj palazzo često je teško pronaći, no vrijedi ga potražiti zbog vanjskog stubišta koje je kao iz bajke (oko 1499.). 

       Palazzo Contarini del Bovolo
       • Skrivena u labirintu uličica (slijedite znakove s Campa Manin), ova palača najpoznatija je po svom elegantnom vanjskom stubištu. U venecijanskom dijalektu bovolo znači puževa kućica, što odgovara spiralnom obliku lombardskog stubišta.
       • Contarini, učena obitelj koja je dala izgraditi palaču u 15. stoljeću, bili su poznati kao "filozofi". Zbirka glava zdenaca unutar ograde potječe iu bizantskog razdoblja. 
        
                                PALAZZO CONTARINI DEL BOVOLO
         
       • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 91.str i 92. str.  

                 KIP DANIELA MANINA
        • Vođa ustanka 1848. godine stoji na Campo Maninu gledajući prema kući u kojoj je nekada živio.
        Klara i Sveti Marko u podnožju spomenika Daniele Maninu
         
        • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 91.str 

                 HOTELI U BLIZINI CAMPA MANIN:
              RIO DELLA VESTE
        • Nalazi se pored stražnje strane kazališta. To je obilazak za one dovoljno bogate za noćni izlazak gondolom.
        Rio dela Veste
        • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 90.str         


                  HARRY`S BAR
        • Slavan zbog svojih koktela, carpaccija i američkih gostiju, Harry`s bar poznat je u čitavoj Veneciji. Otvorio ga je 1931. godine pokojni Giuseppe Cipriani, a financirao ga je stanovnik Bostona imenom Harry koji je smatrao da Veneciji nedostaju pristojni barovi. Izabrali su skladište na kraju Canala Grande, na Calle Vallaresso, u blizini Piazze San Marco. Od tada bar stalno privlači američke posjetitelje; među njima je bio Ernest Hemingway koji je obično dolazio nakon lova u laguni. Bar je postao najpopularnije okupljalište Venecije među plemstvom, filmskim zvijezdama i državnicima.
        • Danas ovamo dolazi mnogo više američkih turista nego slavnih osoba, često da bi kušali koktel Bellini koji je izmislio Cipriani. Estetski se bar ničim ne ističe, a nema ni terasu za jelo. 
        • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 92.str                      

                 HOTELI U BLIZINI HARRY`S BARA:   
               
        1. Smješten u palazzu iz 18. stoljeća (bivšem legendarnom ridottu), ovaj elegantni hotel gleda preko Canala Grande na Santa Maria della Salute. Javne prostorije krasi intimni ugođaj, sobe su ukrašene ljupkim namještajem i lijepim tkaninama.      

               RIDOTTO
        • U pokušaju kontrole kockarske mafije koja je osvojila Veneciju početkom 17. stoljeća, Republika je dopustila Marcu Dandolu da svoju palaču koristi kao prvu javnu kockarnicu u Europi. Godine 1638. otvoren je Ridotto, pod uvjetom da gosti u njega dolaze pod krinkom. Veliko vijeće je 1774. godine zatvorilo casino zbog velikog broja Venecijanaca koji su osiromašeni za kockarskim stolovima.
        • Godine 1947. Palazzo Dandolo pretvoren je u kazalište koje je postavljalo italijanske scenske komade. Danas prekrasno obnovljen, dio je Hotela Monaco & Grand Canal.
        • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 92.str           


                 HOTELI U BLIZINI  RIDOTTA  (HOTELA MON & G. C.):   


          
         Hotel Monaco & Grand Canal bivši Ridotto
                  
            
                  CAMPO SANTO STEFANO
          
         • Poznat i kao Campo Francesco Morosini po duždu iz 17. stoljeća koji je ovdje živio, ovaj campo jedan je od najprostranijih trgova u gradu. Tu su održavane borbe bikova 1802. godine, kada se srušilo gledalište pri čemu je smrtno stradalo nekoliko gledatelja. Bilo je to i mjesto za održavanje balova i karnevalskih proslava. Danas je ugodan neformalan trg na kojemu se igraju djeca, a posjetitelji piju kavu na terasama kafića.
         • U središtu je kip Nicoloa Tommasea (1802. - 1874.), dalmatinskog znanstvenika koji je bio vođa pobune protiv Austrijanaca 1848. godine.
         • Na južnom kraju trga u Palazzu Pisani, građevini stroga izgleda koja gleda na Campiello Pisani, smješten je od kraja 19. stoljeća Muzički konzervatorij. Glazba se čuje s njegovih prozora tijekom cijele godine. Na suprotnoj strani trga, na broju 2945, Palazzo Loredan, danas je Venecijanski Institut znanosti, književnosti i umjetnosti. 
         • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 93.str                    

                   HOTELI BLIZU CAMPO SAN STEFANO:          Campo San Stefano
                              

                   SANTO STEFANO    
           
          Santo Stefano
          • Šest puta zatvarana kao crkva zbog nasilja koje se dogodilo unutar njezinih zidova, Santo Stefano je danas zapanjujuće vedra. Sagrađena u 14. i radikalno preinačena u 15. stoljeću, ova crkva ima zapaženi isklesani portal Bartolomea Bana i zvonik s tipičnim venecijanskim nagibom. Unutrašnjost ima prekrasan sedlasti svod, izrezbarene stropne grede i visoke stupove od veronskog mramora. Najznačajnija umjetnička djela, među kojima su i neke Tintorettove slike, smještena su u vlažnoj sakristiji. 
          •  
          Tintoretto - Posljednja večera
                                            CAMPO SANTO STEFANO
                
          • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 93.str  

                 
                        ....SESTIERE SAN MARCO...       
                
              

                MUSEO FORTUNY
          • Poznat prvenstveno po svojim fantastično nabranim svilenim haljinama, Fortuny je bio slikar, kipar, dizajner, fotograf i znanstvenik. Jedan od njegovih izuma bila je i kupola Fortuny koja se koristi u kazališnim predstavama za stvaranje iluzije neba. 
              
                    HOTELI U BLIZINI MUSEO FORTUNY: 


          Museo Fortuny
          • Mariano Fortuny y Madrazo ili Don Mariano, kako je volio da ga zovu, rođen je 1871. godine u Granadi, a preselio se u Veneciju 1889. godine. Početkom 20. stoljeća kupio je Palazzo Pesaro, kasnogotičku palaču koja je prvotno bila u vlasništvu fantastično bogate i utjecajne obitelji Pesaro. Fortuny je ostatak života proveo ovdje, a kuću i njezin sadržaj gradu je oporučno ostavila njegova supruga 1956. godine.
          • Prostrane sobe i portego odlično su i prikladno okruženje za skupocjene tkanine Fortuny. Protkane zlatnim i srebrnim nitima, izrađene su u skladu Fortunyjeva ponovnog predstavljanja renesansnih tehnika i upotrebe antičkih boja. Zbirka sadrži i Fortunyjeve slike (manje impresivne od tkanina), ukrasne panele i nekoliko elegantno nabranih, obješenih svilenih haljina koje se smatraju prekretnicom ženske mode početkom 20. stoljeća. 
          • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 94.str                  


                    SAN SALVATORE
          • Unutrašnjost ove crkve odličan je primjer venecijanske renesansne arhitekture. Ako su glavna vrata zatvorena, možete ući kroz bočni ulaz, skučen između trgovina duž Mercerie. Današnju je crkvu projektirao Giorgio Spavento početkom 16. stoljeća, a gradnju su nastavili Tullio Lombardo i Jacopo Sansovino. Slikovito remek - djelo Tizianova je slika Navještenje (1566. godine) iznad trećeg oltara desno. U blizini je i Sansovinov spomenik duždu Francescu Venieru (1556. - 1561.), jedna od nekoliko grobnica iz razdoblja manirizma u ovoj crkvi. 

          San Salvatore
          • Na glavnom oltaru je Tizianova Preobrazba Kristova (1560. godine). Završetkom desnog broda dominira veliki spomenik Caterini Cornaro, ciparskoj kraljici. Nadgrobni spomenik, koji je izradio kipar Bernardino Contino između 1580. i 1584. godine, prikazuje kraljicu kako predaje svoje kraljevstvo mletačkom duždu. 
          • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 94.str            


                    CAMPO SAN BARTOLOMEO 
          • U blizini Rialta Trg Sv. Bartolomea vrvi životom, osobito predvečer kada se ovdje okupljaju mladi Venecijanci. Sastaju se u kafićima, barovima ili kod kipa Carla Goldonija (1707. - 1793.), produktivnog i najcjenjenijeg venecijanskog dramatičara. Njegov kip, na mjestu prikladnom za pisca koji je svoju inspiraciju crpio iz svakodnevnih društvenih odnosa, djelo je Antonija del Zotta (1883.). 
          Campo San Bartolomeo
          • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 94.str                 

                
                   HOTELI U BLIZINI CAMPO SAN BARTOLOMEO (RIALTO):  
               

                         

                    MERCERIE         

                HOTELI U MERCERIE SAN SALVATORE:   
               
             
           
          MERCERIE

          • Podijeljena na Mercerie dell`Orologio, di San Zulian i di San Salvatore, ovo je, kao što je uvijek i bila, glavna četvrt s trgovinama. Povezuje Piazzu San Marco s Rialtom, a sastoji se od niza uskih, prepunih uličica, u kojima su nanizane trgovine i butici. Engleski pisac iz 17. stoljeća, John Evelyn opisao ju je kao "najukusniju ulicu na svijetu po ljupkosti ... s odorom od zlata, raskošnog damasta i svile". Pisao je o trgovcima parfemima, ljekarnama i slavujima u krletkama. Danas je to sve zamijenjeno modom, obućom i staklom.                                                                                    

                    HOTELI U MERCERIE DI SAN ZULIAN: 
            
           
                                                          MERCERIE

          • Na južnom kraju, reljef nad prvim lukom s lijeve strane prikazuje ženu koja je 1310. godine sasvim slučajno zaustavila pobunu: ispustila je svoj tučak od mužara kroz prozor i ubila vođu pobunjeničke vojske. Vojska se povukla, a ženi je zajamčeno da njezina stanarina nikada neće biti povišena.  
          • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 95.str 

                  
                   HOTELI U MERCERIA DELL` OROLOGIO:

                     SAN ZULIAN
           
          • Crkva San Zuliana (ili Giuliana) pruža utočište od prepunih i užurbanih uličica. Unutrašnjost sadrži slike na pozlaćenom drvu iz 16. i 17. stoljeća te kipove. Središnji panel stropne freske prikazuje Apotezu Sv. Juliana, koju je 1585. godine naslikao Palma il Giovane. Pročelje iz 16. stoljeća djelo je Sansovina, a platio ga je bogati i neskromni liječnik Tommaso Rangone. Njegov brončani kip, okružen knjigama, ističe se pred zidovima od bijelog istarskog kamena. 
          San Zulian
          • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 95.str        
            
                     HOTELI U BLIZINI SAN ZULIAN:    
           


                      
                          SAN GIORGIO MAGGIORE
           
          • Maleni otok San Giorgio Maggiore, koji s Piazette izgleda kao pozornica postavljena na vodi, ovjekovječen je na slikarskom platnu bezbroj puta. 

          Pogled na San Giorgio Maggiore iz Duždeve palače
          • Crkva i samostan, sagrađeni između 1559. i 1580. godine, spadaju među najslavnija arhitektonska ostvarenja Andree Palladija. Prednja strana crkve koja izgleda poput hrama i prostrana, svijetla unutrašnjost savršenih proporcija i hladne ljepote tipični su za Palladija po tome što im je uzor klasični stil starog Rima. Unutar crkve dva važna umjetnička djela su kasni Tintorettovi radovi na zidovima kora: Posljednja večera i Sakupljanje mane (obje iz 1594. godine). U Kapelici mrtvih njegovo je posljednje djelo Svjedočenje (1592. - 1594.) koje je dovršio njegov sin Domenico.

          Pogled na San Giorgio Maggiore sa prozora Mosta uzdaha
          • S vrha visokog zvonika, do kojega se dolazi dizalom, pruža se veličanstveni pogled na grad i lagunu. Redovnici benediktinci prije mnogo stoljeća zauzeli su prvobitni samostan, koji je pregrađen u 13. stoljeću nakon potresa. Kasnije je samostan postao središte naobrazbe i rezidencija za ugledne strane goste. Nakon pada Republike 1797. godine samostan je zauzela vojska, a blago iz njega je opljačkano.
          • Godine 1829. otok je postao slobodna luka, a 1851. godine sjedište artiljerije. Dotada se potpuno promijenio: kompleks je zadržao svoju ulogu aktivnog centra kulture kada je samostan, koji obuhvaća Palladijeve kloštre, 1951. godine kupio grof Vittorio Cini. Danas je napredan centar venecijanske kulture, s međunarodnim događanjima i izložbama. Tu je i kazalište na otvorenom.
                          
                                             SAN GIORGIO MAGGIORE

          • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - San Marco. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 95.str          

                   HOTELI U SAN MARCO NA CANALE GRANDE:


           1. Europa & Regina nudi najbolji omjer cijene i usluge od svih luksuznih hotela. Sobe su prostrane i mnoge od njih imaju pogled na Canal Grande. Veličanstvene javne prostorije raskošno su ukrašene i pozlaćene u tipičnom venecijanskom stilu, a za one koji vole jesti i piti alfresco, tu je ljupki vrt u dvorištu i terasa uz kanal s pogledom koji oduzima dah.     

            Nema komentara:

            Objavi komentar