OTOCI U LAGUNI


             VENECIJA I OTOCI U LAGUNI
                                            (Google map) • Obavijena mitovima i praznovjerjem, Laguna je nekada bila rezervirana samo za ribare i lovce. No gusari su u 5. i 6. stoljeću prevozili stanovnike s kopna do sigurnosti močvarne lagune. Tamo su zauzeli svoje prebivalište, od otvorenog mora zaštičeno malenim pješčanim otocima (lidima), nastalim od nanosa ispranih rijekama delte rijeke Po.  

Detalj sa otoka iz lagune u Veneciji
 • U 13. stoljeću sagrađeni su prvi murazzi - zidovi okrenuti prema moru od savijenih komada kamena koji su štitili lida od erozije. Eksperimenti s branama nastavljaju se u pokušajima borbe s neprestano prisutnom prijetnjom poplava.
 • Napredne zajednice koje su nekad ovdje živjele i trgovale davno su nestale. Mnogi otoci, na kojima su nekada izgrađivani samostani, bolnice ili tvornice baruta, danas su napušteni, no nekoliko ih se i razvija - jedan kao međunarodno sveučilište, a drugi kao ekskluzivno odmaralište. 

Venecijanska laguna
 • Izlet na otoke u laguni dobrodošao je odmor nakon prepunih gradskih ulica. Na Murano, poznat po proizvodnji stakla, može se stići za nekoliko minuta. Sjeverniji Burano, "otok čipke", i drevni Torcello vrijedi dulje plovidbe. Na Lido s pjeskovitim plažama jednostavno se dolazi sa San Marca. Isplati se posjetiti i neke manje poznate otoke, no katkad nije sasvim lako doći do njih. 

         
Hotel Excelsior
 • Glavni otoci sjevernog dijela Lagune dobro su povezani vaporettom i brodskom linijom Laguna Nord s Fondamente Nuove. Nekolicina manjih otoka ima ograničenu javnu službu, a na neke se može doći samo vodenim taksijem.
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 147 - 149.str


                              TORCELLO


 • Katedrala na ovom otoku, podignuta 639. godine, najstarija je građevina u laguni.
 • Nastao između 5. i 6. stoljeća, Torcello se razvio u naprednu koloniju s palačama, crkvama, a smatra se da je stanovnika bilo 20 000. No, usponom Venecije ovaj je otok zapušten. Danas ima svega 60 stanovnika i sve što je sačuvano od nekad živog otoka je bizantinska katedrala , crkva Santa Fosca i sječanje na nekadašnju slavu.
 • Preostali naplavljeni kanali i malarija ubrzali su propast Torcella. Jedan od preostalih vodenih putova vodi od postaje vaporetta do bazilike                                  BASILICA U TORCELLU   SANTA FOSCA

 • Sagrađena u 11. i 12. stoljeću s tlocrtom u obliku grčkog križa, crkva ima lijepi trijem i svijetli bizantski interijer.
   SREDIŠNJA KUPOLA
 • Drže je stupovi od grčkog mramora s krasnim korintskim kapitelima.
    
Santa Fosca
                  
   STUPOVI BRODA
 • Krasno isklesani kapiteli na mramornim stupovima crkvenog broda potječu iz 11. stoljeća.

Stupovi broda u Katedrali
          
   UNUTRAŠNJOST BASILICE

   PROPOVJEDAONICA
 • Današnja bazilika potječe iz 1008. godine, ali uključuje i mnoga starija obilježja. Mramorna propovjedaonica sačinjena je od fragmenata prve crkve iz 7. stoljeća.
   IKONOSTAS
 • Izvanredne bizantinske mramorne ploče kao pregrade prekrivene su paunovima, lavovima i cvijećem. Ovaj dio prikazuje dva pauna kako piju iz izvora života.
   RIMSKI SARKOFAG
 • Nalazi se ispod oltara a prema predaji sadrži ostatke Sv. Heliodora.

Basilica u Torcellu - unutrašnjost
   MOZAIK U APSIDI

 • Madona iz 13. stoljeća, pred zlatnom pozadinom, jedan je od najdirljivijih mozaika u Veneciji.

Mozaik u apsidi
     
   MOZAICI SUDNJEG DANA

 • Velik i iznimno raskošan mozaik Posljednjega suda prekriva čitav zapadni zid.

Mozaici Sudnjeg dana

   
   MUSEO DELL`ESTUARIO

 • U njemu je smještena stara crkvena riznica i arheološki fragmenti.

Museo dell`Estuario


   ATILINO PRIJESTOLJE

 • Prema legendi, kralj Huna iz 5. stoljeća koristio je ovu mramornu stolicu za svoje prijestolje.

Atilino prijestolje
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 152 - 153.str


                        BURANO


 • Kuće i prozorski kapci živih boja upadljivo su obilježje ulica i obala ovog otoka.
 • Burano je najslikovitiji otok u Laguni. Leži u osamljenom prostranstvu sjevernog dijela lagune, a ističe se visokim, prilično nakošenim zvonikom crkve. Za razliku od pustoga Torcella, gusto je naseljen, a uz obale se nižu kuće živih boja.

BURANO
 • Obilazak otočnih znamenitosti traje oko sat vremena. Ulica od stajališta trajekta vodi do glavnog središta, Via Baldassare Galuppi, nazvane po skladatelju rođenom na Buranu (1706. - 1785.). Ulicom se nižu štandovi sa čipkom i pleteninom te trattorije koje poslužuju svježu ribu na otvorenom.

                                               BURANO


   SCUOLA DEI MERLETTI
 • Buranci su po zanimanju ribari i proizvođači čipke. I danas možete vidjeti muškarce kako stružu barke ili krpaju mreže, no čipkari su rijetki. U 16. stoljeću ovdašnja je čipka bila najtraženija u Europi. Bila je tako nježna da je postala poznata i kao punto in aria ("vez u zraku"), no strana konkurencija, zajedno s propašću Republike, u 18. je stoljeću dovela do krize buranske proizvodnje. Međutim, potreba za novim izvorom prihoda bila je uzrokom oživljavanja toga umijeća 1872. godine te osnivanja škole čipkarstva Scuola dei Merletti.
 • Danas je autentičnu buransku čipku teško pronaći. Za originalne komade potrebni su tjedni brižljivog rada, pa su vrlo skupi. U školi čipkarstva posjetitelji mogu vidjeti žene s Burana zaposlene pletenjem. Uz školu je  muzej koji izlaže elegantnu staru čipku.

Scuola dei Merleti - Škola čipkarstva

   MAZZORBO
 • Pješačkim mostom povezan s Buranom, Mazzorbo je otok voćnjaka i vrtova. Trajekti na putu do Burana i Torcella prolaze kroz kanal Mazzorba. Jedina sačuvana crkva je romaničko - gotička Santa Caterina.
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 150.str                                MURANO


 • Neki od trijemova uz kanale na Muranu preživjeli su iz srednjovjekovnih dana. Murano i San Michele dobro se vide sa sjevrnih obala Venecije.
 • Kao i grad Venecija, Murano se sastoji od skupine malih otoka koji su međusobno povezani mostovima. Središte je industrije stakla od 1291. godine, kada su ovdje prebačene peći za staklo, a doselili su se i staklari, zbog rizika od požara, ali i zbog neugodnog dima.

MURANO
 • Povijesno, Murano svoj napredak u cijelosti duguje staklu. Od kraja 13. stoljeća, kada je stanovnika bilo više od 30 000, Murano je imao vlastitu upravu, kovao vlastiti novac te imao svoju Zlatnu knjigu s popisom plemstva. U 15. i 16. stoljeću bio je najvažnije središte proizvodnje stakla u Europi. Muranski majstori - staklari imali su iznimne privilegije, no za one koji su pokušali napustiti otok u potrazi za poslom na nekom drugom mjestu bilo je predviđeno nekoliko strogih kazni - među kojima i smrt.


         HOTELI NA MURANO: 


 
Murano staklo
 • Premda nekoliko muranskih palazza svjedoči o prošloj slavi, a i bazilika je sačuvana, većina turista na otok dolazi samo zbog muranskog stakla. Neke turiste mame ponude besplatnih izleta tvorničkih ponuđača na San Marcu, a drugi dolaze izletničkim brodovima ili samostalno vaporettima.
 • Neke od tvornica danas su zapuštene, no staklo se još uvijek proizvodi u velikim količinama. Među mnoštvom kiča (uključujući i uvoz s Dalekog istoka) ima i prekrasnih primjeraka, a isplati se potražiti najbolje tvornice stakla, premda su mnoge preko vikenda zatvorene.
  
Murano staklo


   PUHAČI STAKLA
 • Glavna atrakcija izleta na Murano je demonstracija tehnike puhanja stakla. Posjetitelji mogu promatrati kako puhači od loptice rastaljene paste na vrhu željeznog štapa izvijanjem, okretanjem i puhanjem čudesno stvaraju vazu, pticu, lava, pehar za vino ili neko slično umjetničko djelo. Nakon toga slijedi razgledavanje izložbenog prostora, a prodavači će vas opsjedati, iako nema obaveze da nešto i kupite.
                                IZRADA MURANO STAKLA   MUSEO VETRARIO
 • Museo Vetrario (Muzej stakla) u velikom Palazzu Giustinian ima prekrasnu zbirku antiknih komada. Počasni izložak je vjenčani kalež Barovier (1470. - 1480.) s ukrasom od emajla koji je izradio Angelo Barovier. Tu je i odjeljak posvećen modernom staklu s nekim izvanrednim izlošcima.

Museo Vetrario

   BASILICA DEI SANTI MARIA  E DONATO
 • Arhitektonski biser otoka je Basilica dei Santi Maria e Donato čija se prekrasna apsida s kolonadom zrcali u vodi kanala San Donato. Unatoč ponešto nezgrapnim restauracijskim radovima u 19. stoljeću, ova crkva iz 12. stoljeća zadržala je velik dio svoje originalne ljepote. Posjetiteljima su zanimljivi venecijansko - bizantinski stupovi i gotički sedlasti svod. Očaravajuće evokativan mozaički portret Madone, koji stoji usamljen na zlatnoj pozadini, ukrašava apsidu.
 • Pod crkve, ili pavimento, iz 1140. godine, jednako je lijep. Uz srednjovjekovne mozaike s geometrijskim figurama, egzotičnim pticama i teško objašnjivim simbolima, sadrži i fragmente antiknog stakla iz ljevaonice na otoku.
Basilica dei Santi Maria e Donato

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 150 - 151.str

   SAN FRANCESCO DEL DESERTO 

 • Ova mala zelena oaza, u kojoj žive devetorica fratara, leži odmah južno od Burana. Nema prijevoza vaporettom, stoga, da bi ste došli ovamo, morate pregovarati s veslačima na obali Burana, koji će vas odvesti do tamo plitkih voda i pričekati na vaš povratak.
 • Jedan od fratara koji govore više jezika, odvest će vas u razgledavanje stare crkve i očaravajućih vrtova gdje se nalazi stablo koje je, prema priči, niknulo iz štapa Sv. Franje Asiškog.
        
San Francesco del Deserto
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 150.str

   SAN MICHELE

 • Svjetski čuveni pisci i umjetnici pokopani su na ovom otoku uz Venecijance.
     
San Michele
 • Okružen tamnim čempresima i zatvoren visokim zidovima od terakote, otok - groblje San Michele leži odmah preko puta mora s Fondamente Nuove. Tijela Venecijanaca tradicionalno su pokapana u crkvenim dvorištima u Veneciji, no zbog higijene i prostora San Michele i njegov susjed bili su posvećena groblja u 19. stoljeću. Crkva San Michele in Isola uzdiže se pokraj malog pristaništa. Djelo Maura Coduccija (oko 1469.) bilo je prva crkva u Veneciji s pročeljem od bijelog istarskog kamena. Samo groblje prostire se po većem dijelu otoka i njegovi isklesani nadgrobni spomenici i kapelice predstavljaju zanimljiv prizor. Neki su grobovi zapušteni, no većina ih je njegovana i ukrašena mnoštvom cvijeća.

                  SAN MICHELE - (Looking for Ezra Pound grave)

 • Najpoznatiji su grobovi stranaca: tu su pokopani Ezra Pound (1885. - 1972.) u odjeljku Evangelisti (protestanti), Sergej Djagiljev (1872. - 1929.) te Igor Stravinski (1882. - 1971.) u Greci ili pravoslavnom dijelu. Tim je tijelima dopušteno počivanje u miru. Većina ostalih iskopava se nakon deset godina kako bi se napravilo mjesta za nova tijela, a kosti se odnose na otok - kosturnicu Sant`Ariano. No danas se, zbog sve većeg nedostatka prostora na otoku San Michele, većina tijela ipak pokopava na kopnu.
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 151.str


   SAN SERVOLO

 • Danas je centar za obuku restauracijskih tehnika, poput štukature i gipsa.
 • Na pola puta između San Marca i Lida nalazi se otok San Servolo. Danas centar za obuku zanata i Venecijansko međunarodno sveučilište, svoje je postojanje počeo kao jedan od prvih mletačkih samostanskih otoka. Benediktinci su na njemu utemeljili samostan u 8. stoljeću, a kasnije su dogradili i bolnicu.
San Servolo
 • Godine 1725. otok je postao umobolnicom pa je sagrađena nova bolnica za smještaj pacijenata. Vijeće desetorice objavilo je kako je otok utočište isključivo za "manijake iz plemenitih obitelji ili one koji sebi to mogu priuštiti". Jadni psihički oboljeli pacijenti bili su zatvarani ili prepuštani sami sebi. Napoleon je 1797. godine ukinuo tu diskriminirajuću odluku i umobolnica je postala besplatna za sve.
 • Ovaj otok izoliranih preuzeo je 1980. godine Venecijanski Centar za restauracijske zanate i zanimanja. Kasnije, 1996. godine, Venecijansko međunarodno sveučilište ovdje je otvorilo svoja vrata. Opsežni restauracijski radovi povijesnih građevina su u tijeku u velikom parku gdje se i nalaze.
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 154 - 155.str

   SAN LAZZARO DEGLI ARMENI

 • Posjet ovom zelenom i lijepom samostanskom otoku uključuje obilazak crkve, knjižnice, muzeja i tiskare.
 • San Lazzaro degli Armeni, odmah pokraj Lida, maleni je samostanski otok prepun zelenila, prepoznatljiv po kupoli bijelog zvonika oblika lukovice. Zgrade su okružene uređenim i održavanim vrtovima  te sjenovitim gajevima čempresa. Od 18. je stoljeća armenski samostan i obrazovni centar.        
San Lazzaro degli Armeni

   RANA POVIJEST
 • Ovaj je maleni otok služio kao umobolnica u 12. stoljeću, a kasnije je postao bolnički otok za gubavce, nazvan po njihovom svetcu zaštitniku Lazaru. Gubavci su zatim prebačeni u Ospedale di San Lazzaro dei Mendicanti u Santi Giovanni e Paolo. Armenski redovnik Manug di Pietro, poznat i kao Mechitar ("Tješitelj") bio je 1717. godine prisiljen pobjeći iz svoje domovine Moreje pred invazijom Turaka. Mletački vladari dali su mu otok San Lazzaro u južnom dijelu lagune za utočište. Tamo je osnovao vjerski red. Armenci su preuredili otok podigavši samostan, crkvu, knjižnicu, učionice, vrtove i vočnjake. Otok je postao mjestom za obrazovanje gdje su redovnici podučavali (i još uvijek podučavaju) mlade Armence njihovoj kulturi.

Lord Byron
                 
   DANAS
 • Redovnici koji govore nekoliko jezika posjetitelje vode u organizirani obilazak crkve, umjetničke zbirke, knjižnice i muzeja koji čuva armenske, grčke, indijske i egipatske izloške. Jedan od najslavnijih je egipatski sarkofag s jednom od najbolje sačuvanih mumija na svijetu. Najimpresivniji izložak je tiskara gdje su, prije više od 200 godina, tiskana djela na 36 jezika. Višejezični tiskarski stroj još je uvijek u upotrebi i tiska razglednice i zemljovide za posjetitelje.

Prostorije u kojima je boravio Lord Byron


   LORD BYRON
 • Pjesnik Byron je 1816. godine često veslao iz Venecije da bi proučavao armensku kulturu. Prepun divljenja prema redovnicima zapisao je da samostan "izgleda kao da sjedinjuje sve prednosti redovničkih institucija bez ijednog njihovog poroka... vrline bratovštine... su dobro usklađene da svjetovnom čovjeku ostavljaju uvjerenje da ´postoji drukčije i bolje´, čak i na ovome svijetu". Soba u kojoj je čitao, s uspomenama, brižno je sačuvana.
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 155.str

   SANTA MARIA DELLA GRAZIA

 • Prvobitno nazvan La Cavana ili Cavanell, ovaj se otok nalazi nedaleko od San Giorgio Maggiorea. Nekada konačište za hodočasnike na putu u Svetu Zemlju, postao je samostanski otok u 15. stoljeću. Njegovo je ime promijenjeno kada je podignuta crkva za čuvanje čudotvorne slike Djevice koja je donesena iz Carigrada. Sakralne zgrade, uključujući gotičku crkvu s nekoliko prekrasnih slika, postale su svjetovne pod Napoleonom. Otok je za njegove vladavine postao vojna zona, no građevine su kasnije uništene tijekom revolucionarnog ustanka 1848. godine.
 • U novije vrijeme ondje je bila bolnica za zarazne bolesti, a nakon što je preseljena u glavnu venecijansku bolnicu otok je prodan.
          
Santa Maria della Grazia

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 155.str


                                     LIDO


 • Iza prepunih plaža i grandioznih hotela Lido skriva i neke ugodne mirne obale.
       
LIDO
 • Lido je uski pješčani otok dug 12 km, a tvori prirodnu barijeru između Venecije i otvorenog mora. To je i rezidencijalno predgrađe grada i - što je važnije za turiste - odmaralište uz more. Jedini otok u Laguni koji je trajektom povezan s Tronchettom, otokom - parkiralištem. Iz Venecije se do Lida dolazi redovitom linijom vaporetta. Najbrža linija (Motonave br. 6) plovi do odredišta malo više od 10 minuta.
 • Glavna sezona na Lidu traje od lipnja do rujna, a najviše ljudi ima u srpnju i kolovozu. Zimi je većina hotela zatvorena.
                   

         HOTELI NA LIDO: 

   
 
    PRVI LIDO NA SVIJETU
 • U 19. stoljeću, prije nego se Lido razvio, otok je bio omiljeno lovište Shelleyja, Byrona i drugih književnika. Byron je plivao od Lida do Santa Chiare Canalom Grande za manje od četiri sata.
 • Postupno je napravljena infrastruktura i do prijelaza u 20. stoljeće Lido je postao jednim od najpomodnijih europskih odmarališta na moru, koje su često posjećivali pripadnici kraljevskih obitelji, filmske zvijezde i najpoznatiji književnici. Odsjedali su u veličanstvenim hotelima, plivali u moru ili sjedili na ležaljkama na pijesku pokraj prugastih cabanasa.
 
Hotel des Bains
 • Život Lida u njegovim najsjajnijim danima briljantno je opisao Thomas Mann u knjizi Smrt u Veneciji (1912.). Hotel des Bains, u kojemu odsjeda melankolični Van Aschen - bach, pojavljuje se u romanu kao i Viscontijevu filmu iz 1970. godine. I danas je istaknuto obilježje Lida, ali i elegantan smještaj.                                     C . CLAUDIA NA LIDU

 • Lido danas više nije onako prestižno odmaralište kakvo je bio tridesetih godina 20. stoljeća. Plaže su prepune ljudi, ulice zakrčene, a trajekti ispunjeni izletnicima. Ipak pješčane plaže, more i sportski objekti pružaju dobrodošao odmor od gradske vreve. Mirne vode stvaraju zeleno olakšanje od vrućine u Veneciji 
.
Hotel des Bains

   RAZGLEDAVANJE OTOKA
 • Lido možete obići autobusom, no popularno prijevozno sredstvo je bicikl. Možete ga iznajmiti gotovo odmah nasuprot postaje vaporetta na Santa Maria Elisabetti.
 • Istočna strana otoka obrubljena je pješčanim plažama. Za putnike koji stižu trajektom na glavno pristanište do tih se plaža dolazi autobusom, taksijem ili pješice duž Gran Viale Santa Maria Elisabette. To je glavni trgovački centar na Lidu. Na kraju Gran Viale možete skrenuti lijevo do plaže San Nicoloa ili desno duž Lungomare G. Marconi, koji se diči veličanstvenim hotelima i najboljim plažama. Plaže su hotelske pa hoteli nameću pretjerane cijene (izuzev svojim gostima) za korištenje plaža.

Malamocco
 • Duga ravna cesta paralelna s plažom vodi jugozapadno do sela Malamocco, gdje se nalaze ugodni riblji restauranti, no malo toga podsjeća da je to nekada, u 8. stoljeću, u Laguni bilo sjedište vlade. Alberoni, na južnom kraju Lida, mjesto je terena za golf, javne plaže i pristaništa trajekta za Pallestrinu.


   SAN NICOLO
 • Jedina četvrt na Lidu koja je zanimljiva svojom kulturom jest San Nicolo na sjeveru.
 • Preko Porta di Lido možete vidjeti tvrđavu Sant`Andrea na otoku Le Vignole, koju je podigao Michele Sanmicheli između 1435. i 1499. godine kako bi čuvala glavni ulaz u Lagunu.
 • Upravo je u Porto di Lido dužd dovožen svakoga proljeća kako bi bacio prsten u more pri simboličnom vjenčanju. Nakon svečanosti dužd bi posjetio obližnju crkvu i samostan San Nicolo, utemeljen 1044. godine i pregrađen u 16. stoljeću.
 • Obližnje židovsko groblje, otvoreno za javnost, nastalo je 1386. godine.
 • Ostatak sjevernog dijela otoka predan je zračnoj luci. Aeroklub koji je tamo smješten organizira privatnu poduku letenja.

Hotel Excelsior na Lidu
              
   MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL


Međunarodni filmski festival na Lidu
 • Ljubitelji filma okupljaju se na Lidu svake godine krajem ljeta na Međunarodnom filmskom festivalu. To je događanje predstavljeno 1932. godine pod sponzorstvom Biennala, a bilo je toliko uspješno da je četiri godine kasnije podignut Palazzo del Cinema. Tijekom svog postojanja festival je privlačio velika imena iz svijeta filma, ali je također bio obilježen birokracijom i unutarnjim političkim borbama.
 • Festival traje dva tjedna krajem kolovoza i početkom rujna. Filmovi se prikazuju i danju i noću na brojnim mjestima među kojima je i Palazzo del Cinema (ulaznice se prodaju vani). Možete u miru promatrati zvijezde (zajedno s paparazzima) za cijenu pića na terasi Hotela Excelsior.

                          MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 156 - 157.str

   LAZZARETTO VECCHIO

 • Maleni je otok burne prošlosti. Možete ga vidjeti iz daljine s čamca koji plovi od San Marca do Lida.

Lazzaretto Vecchio

 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 149.str

  
   POVEGLIA

 • Nekad zvan Popilia po nazivu za crnu topolu, ovaj je otok bio napredna zajednica s vlastitom upravom. Nakon rata s Genovom 1380. godine počeo je propadati i tijekom stoljeća postao utočište za žrtve kuge, izolirana bolnica i dom za starije osobe. Danas se na njemu uglavnom uzgaja voće i vinova loza.

Poveglia
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 157.str  

   SACCA SESSOLA

 • Umjetni otok, bio je mjesto gdje je smještena bolnica do 1980. godine.

Sacca Sessola
     
   SANT`ANGELA DELLA POVERE

 • Prepoznatljiv po tornjevima, nekada je bio tvornica baruta.
  
Sant`Angela della Povere   SAN GIORGIO IN ALGA

 • Imao je samostan koji je djelomično izgorio u požaru 1717. godine, a razoren je u 19. stoljeću.

San Giorgio in Alga
   
   SANT`ARIANO

 • Nekadašnji otok kosturnica kamo su prenošene kosti Venecijanaca.

Sant`Ariano
        
   SANT`ERASMO

 • Nekada rimsko zabavište, danas je povrtnjak.

Sant`Erasmo
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 148 - 149.str
      
   SAN CLEMENTE

 • Od utočišta za hodočasnike na putu prema Svetoj Zemlji, otok San Clemente postao je pustinjakova nastamba i mjesto na kojemu je samostan. Za vrijeme Republike bio je otok gdje su se duždevi često sastajali s uglednim gostima, no od 1630. godine, kada ga je pogodila kuga (koju je, prema priči, donio vojvoda od Mantove), služio je kao vojno skladište. U 19. stoljeću pretvoren je u umobolnicu i većina postojećih zdanja potječe iz tog vremena.

          HOTELI NA SAN CLEMENTE:

 
San Clemente
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 157.str


   LAZZARETTO NUOVO

 • U blizini Sant`Erasma na sjeveru Lagune nalazi se Lazzaretto Nuovo, jedan od nekoliko nenaseljenih otoka koje možete posjetiti. Arheolozi nastavljaju otkrivati srednjovjekovne građevine s početka 15. stoljeća, kada je otok korišten kao karantena za posade brodova koji su dolazili iz dalekih zemalja u kojima je bila raširena kuga. Teret bi raskuživali ružmarinom i borovicom. Tijekom velike epidemije koja je pogodila Veneciju 1576. godine na otoku je bilo 10 000 žrtava.

Lazzaretto Nuovo
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Venecija dio po dio - Otoci u Laguni. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 157.str
      

Nema komentara:

Objavi komentar